Står på sitt: Kulturminister Thorhild Widvey (H) avviser at hun har kommet med sprikende forklaringer i Kyander-saken. Foto: VEGARD Grøtt /, NTB scanpix

– Her er det mange ubesvarte spørsmål, sier tidligere kulturminister Trond Giske (Ap).

Giske reagerer på måten kulturdepartementet, Statsministerens kontor og ledelsen i Mist har håndtert konflikten rundt museumsdirektør Pontus Kyanders Frp-utspill på.

Bakgrunnen for saken er at Kyander i vårprogrammet til Trondheim Kunstmuseum kalte Frp «nasjonalistisk». Med dette som utgangspunkt ringte kulturminister Thorhild Widvey (H) til styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist).

Brodtkorb kontaktet deretter Mist-sjef Suzette Paasche som igjen anklaget Kyander for å ha «satt i gang et helvetes leven».

Trond Giske syns det mye er rart i denne historien.

– Dette er veldig merkelig

– Statssekretær Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor har forklart at statsråd Thorhild Widvey ringte henne for å få telefonnummeret til hennes bror, styreleder Rasmus Brodtkorb. Allerede her skurrer det: Det er utrolig at kulturdepartementet bruker Statsministerens kontor som Opplysningen 1881. Det er hevet over tvil at kulturdepartementet har kontaktinformasjonen til styrelederne for de store kulturinstitusjonene rundt om i landet. Hvorfor kontaktet ikke Widvey Rasmus Brodtkorb direkte?

Til Aftenposten i går kom statsråd Widvey med en forklaring som avvek fra den som ble gitt fra Statsministerens kontor ga dagen før. Da sa Widvey at hun fant telefonnummeret til styreleder Rasmus Brodtkorb på internett. Senere ble dette sitatet endret (se eget intervju med Widvey).

– Dette er veldig merkelig. Hva betyr disse sprikende forklaringene? En ting er i alle fall sikkert, denne saken kommer til å få et etterspill, sier Giske.

– Hvorfor en slik reaksjon?

Den tidligere kulturministeren reagerer også på statsråd Widveys påstand om at telefonsamtalen til Rasmus Brodtkorb utelukkende ble tatt for å samle inn fakta i saken.

Etterpå beskrev leder Suzette Paasche i MiST dette som «et helvetes leven» overfor Pontus Kyander.

– Hvordan kan et rent faktaspørsmål utløse en sånn reaksjon? Noen må svare på hva den samtalen egentlig inneholdt, sier Giske.

Verken Rasmus Brodtkorb eller Suzette Paasche ønsket å svare på Adresseavisens spørsmål i går ettermiddag.

Trond Giske mener at kontakten mellom statsråden og styrelederen i en slik sak er utilbørlig, uavhengig av hvordan den skjedde.

– Det er legitimt av statsråden å være rykende uenig politisk med direktøren. Men å reagere slik er særs upassende og alvorlig. Det bryter med styringsstrukturen i disse institusjonene. Jeg har rett og slett aldri hørt om noe lignende, sier Giske.

Praktiske årsaker

Kulturminister Thorhild Widvey sier hun kontaktet Statsministerens kontor av «rent praktiske årsaker».

I en e-post til Adresseavisen skriver Widvey at henvendelsen om saken kom tirsdag kveld, da hun var på vei hjem fra Sotsji.

– Jeg sjekket hvem som var styreleder, og da jeg så navnet, sjekket jeg med Julie Brodtkorb (statssekretær ved Statsministerens kontor, journ.anm.) om det var en hun kjente til. Julie Brodtkorb bekreftet at det var hennes bror, og sendte meg hans nummer. Jeg kunne selvfølgelig funnet nummeret selv, så dette var det rent praktiske grunner til, skriver Widvey.

– Ingen sprikende forklaring

Hun avviser å ha kommet med sprikende forklaringer i saken, slik Trond Giske beskylder henne for etter et intervju som ble publisert i Aftenposten.

– Det er ingen sprikende forklaring. Aftenposten misforsto, og med en gang vi oppdaget det, ringte vi til Aftenposten og fikk den rettet opp. Det jeg sjekket på nettet, var navn på styreleder, står det i e-posten.

Kulturministeren står på at «samtalen handlet om rein faktainnhenting».

Som svar på det Giske mener er en «utilbørlig» kontakt mellom statsråden og den aktuelle styrelederen, skriver Widvey følgende:

– Som sagt var jeg ute etter å finne ut hvor uttalelsen sto på trykk for å være mest mulig forberedt når en eventuell henvendelse kom.