Mener Mist-sjefen bør gå

- Suzette Paasche har sviktet fullstendig, sier Håkon Gullvåg.

– Jeg har vondt for å se hvordan Suzette Paasche kan fortsette som direktør for Mist etter dette, sier Håkon Gullvåg.  

Saken oppdateres.

Kunstner Håkon Gullvåg var torsdag en av de fremste kritikerne av kulturminister Thorhild Widveys håndtering av Kyander-saken.

LES OGSÅ: - Du har satt i gang et helvetes leven

Gullvåg mener det var «helt vilt» at statsråden tirsdag ringte til styreleder Rasmus Brodtkorb i Museene i Sør-Trøndelag (Mist). Widvey (H) ville ha en forklaring på hva museumsdirektør Pontus Kyander skrev om regjeringspartner Fremskrittspartiet i museets vårprogram.

Men den anerkjente kunstneren er ikke bare oppgitt over handlemåten til den øverste politiske ledelsen på kulturfeltet. Gullvåg mener at også ledelsen i Mist har sviktet.

–Jeg har vondt for å se hvordan Suzette Paasche etter dette kan fortsette som direktør for Mist. Hun har sviktet fullstendig – ikke bare sin underordnedes rett som fri kurator til å ytre hva han vil i sin egen utstillingskatalog, men også Mists selvproklamerte visjon om å være «modige, inkluderende, søkende og troverdige». Vakre paroler som det sikkert kostet både penger og tid å få et PR-byrå til å komme frem til. Nå må direktøren stå ved deres innhold, skrev Gullvåg i et innlegg i Aftenposten lørdag.

–Panisk og truende

Gullvåg går dermed enda lengre enn den avtroppende direktøren Pontus Kyander som i lørdagens avis mente Mist må tenke gjennom hvordan de forholder seg til myndighetene.

–Det er ikke selvsagt at Mist skal tilpasse seg, selv om statsråden har ringt. Trusselen mot institusjonenes frihet kommer ikke innenfra, men fra ulike myndigheters maktutøvelse, sa Kyander.

Gullvåg mener det er vanskelig å fortsatt ha tillit til Mist-sjefen.

–Paasche skulle ha stått last og brast med sin underordnede, direktør Kyander, og påpekt overfor statsråden at henvendelsen var utilbørlig. I stedet reagerer hun med å bli vettskremt, og sender Kyander en melding som ikke kan leses som annet enn panisk, truende og intimiderende.

–Jeg har full tillit

Suzette Paasche svarte ikke på Adresseavisens telefonhenvendelser søndag. I en sms skriver hun: «Når det gjelder mitt arbeidsforhold er det ikke meg du skal snakke med, men mitt styre. Til din orientering har jeg fått bekreftet at jeg har full tillit fra styret. Ingen, verken styret eller jeg, har lagt begrensinger på Kyander ytringsfrihet».

Styreleder Rasmus Brodtkorb har ikke besvart Adresseavisens henvendelser siden torsdag.

Håkon Gullvåg er skeptisk også til Brodtkorbs opptreden i saken.

–Styrets leder, Rasmus Brodtkorb, må nå også vurdere sin rolle. Hans søster ved Statsministerens kontor, statssekretær Julie Brodtkorb (H), har også vært aktiv på telefonen i denne sak. Det er ille nok i seg selv, og det blir ikke bedre av at hun er hans søster, skriver Gullvåg.

På forsiden nå