Filmnestor fikk fylkeskulturprisen

Animasjonsfilmskaper Kine Aune (70) fra Røros fikk Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris 2013.

Regissør Kine Aune har laget 16 animasjonsfilmer, 15 dokumentarer og over 60 tv-produksjoner for barn og unge. Onsdag fikk hun Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris 2013. Fylkesordfører Tore O. Sandvik delte ut prisen. 

Saken oppdateres.

Prisen ble delt ut under en festforestilling for midtnorsk filmbransje onsdag ettermiddag.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik, som overrakte prisen, understreket at Aune er en internasjonal filmkunstner som bidrar på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

–Vist over hele verden

–Hun er en animasjonsfilmskaper med et langt kunstnerisk virke bak seg. Filmene hennes er prisbelønte og er blitt vist over hele verden, sa Sandvik.

Han nevnte blant annet at 12 av animasjonsfilmene hennes ble vist på animasjonsfilmfestivalen i Hiroshima i Japan for et par år siden.

–Vi er stolte over at en trøndersk kunstner blir lagt merke til i en slik sammenheng, i verdens ledende animasjonsland.

Sandvik roste også Aune for gjennom hele karrieren å ha hatt et engasjement for kultur for barn og unge, fra barne-tv på 1970-tallet, filmer for barn og et utall turneer for Den kulturelle skolesekken.

Ble dypt rørt

Prisvinneren på sin side ante ingenting om at hun skulle få prisen.

–Dette kom helt overraskende på meg. Jeg fikk høre at de skulle gi prisen til noen andre, sa Aune fra scenen. Hun la også til at hun var dypt rørt over å få prisen.

–Tusen takk. Jeg er stum.

Fra 1970 og fram til i dag har Aune stått bak 16 animasjonsfilmer, 15 dokumentarer og laget over 60 tv-produksjoner for barn og unge.

Fire filmvisninger

Festforestillingen ble arrangert i Liv Ullmann-salen i Nova kinosenter. På programmet sto blant annet kortfilmen «Bamse» av fjorårets skapende fylkeskunstner Bård Ivar Engelsås. Produksjonsselskapet Klipp og Lim hadde premiere på animasjonsfilmen «Cowboydrøm» og kortfilmen «Byttedagen».

Ikke minst fikk publikum se Kine Aunes helt ferske film «Den magiske tiden», før festen fortsatte på Moskus bar og Teaterhuset Avant Garden.

Arrangementet skulle egentlig gå av stabelen 12. desember, men ble avlyst på grunn av stormen Ivar.

Prisen til Kine Aune består av 50 000 kroner og en glasskulptur laget av Cathrine Maske.

Delt ut siden 1976

Sør-Trøndelag fylkeskommunes kulturpris har vært utdelt hvert år siden 1976, for fremragende kulturell innsats.

Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, DumDum Boys, Randi Stene og Trondheimssolistene er blant de som tidligere har mottatt prisen.

På forsiden nå