Comeback med suspekt pianostemmer

Fredrik Skagen (70) hadde egentlig ikke tenkt å skrive flere kriminalromaner. Ved juletider fikk han likevel en idé om en pianostemmer med urent mel i posen.

Saken oppdateres.

Når Fredrik Skagen nå utgir sin nye roman «God natt, elskede», kan han se tilbake på totalt 33 bokutgivelser siden han debuterte i 1968. De aller fleste har vært kriminalromaner, og mange av dem har handlet om falskmyntneren Morten Martens.

Han er det lenge siden vi har hørt noe om, men i «God natt, elskede» møter vi pianostemmeren Terje Lyngmo, som er en beslektet type.

- De to har nok likhetstrekk. Begge er skurker, men får likevel lesernes sympati, sier Fredrik Skagen når vi møter ham på Agnar Mykles plass. Den er anlagt like ved huset der Mykle vokste opp i Skagens nabolag i Klostergata på Øya. Det aller meste av handlingen i boka foregår i dette området.

Vitne til mord

- Jeg synes plassen er blitt riktig fin. Den fikk sin endelige form nå i sommer. Det var også på denne plassen jeg fikk ideen til et viktig vendepunkt i romanen, forteller Skagen.

Handlingen i Skagens første krim på fem år starter med at pianostemmer Terje Lyngmo besøker bensinstasjonen på Elgeseter. Han er en relativt lovlydig mann, men ved en tilfeldighet blir han fristet til å stjele et videokamera. Med dette kameraet filmer han senere en mann som inne i en leilighet bærer en død kvinne i armene. Det har skjedd et drap, og flere skal det bli i løpet av romanen.

Tilfeldighetenes spill

- Pianostemmeren har til hensikt å levere opptaket til politiet, men ombestemmer seg i siste liten. Hva vil skje hvis politiet oppdager at kameraet er stjålet? I stedet bestemmer han seg for å gi drapsmannen en smekk ved å presse ham for penger. Avgjørelsen skjer i løpet av sekunder, sier Skagen.

Han har alltid vært interessert i hva det er som gjør folk til forbrytere. Tilfeldighetene har satt Terje Lyngmo i en situasjon der han kan velge mellom det riktige og det lovstridige. Instinktivt velger han det siste.

- Dette handler om tilfeldighetenes spill. Tilfeldighetene spiller en helt avgjørende rolle i våre liv. Vi mennesker gjør dessuten valg ut fra vår egen synsvinkel, uten at vi tenker over hvordan valgene griper inn i andres liv. Terje Lyngmos valg i «God natt, elskede» får store konsekvenser for flere andre, sier Skagen.

Han tenker både på pianostemmerens kjæreste, på drapsmannen, hans elskerinne og på den uskyldige naboen Aslak Fuglevåg, som leserne ble kjent med i Skagen-romanen «Blomster og blod» fra 2000.

En klassisk telefonkiosk

Mens vi snakker, sjekker Fredrik Skagen at alt er i orden med den klassiske telefonkiosken på Agnar Mykles plass. Kiosken er en av de relativt få originale kioskene som ble tegnet av Georg Fredrik Fasting i 1932 som er godt bevart. I Skagerns bok er kiosken en arena for stor dramatikk. Pianostemmer Lyngmo tar sine telefoner til drapsmannen herfra, men han tenker ikke over at han er lett å spore - og et vendepunkt i romanen skjer når han blir oppdaget.

- «God natt, elskede» handler også om misunnelse og om tvekampen mellom en rik mann og en fattig mann. Senere handler det også om en kamp mellom to kvinner. Men nå skal jeg ikke røpe for mye, sier Skagen.

- Du har ofte skrevet samfunnskritisk krim. Det er spor av det også i denne boka?

- Ikke så mye, men bokas største forbryter er en nyrik eiendomsmegler som Lyngmo har lite til overs for, siden megleren er en av dem som bringer boligprisene til værs. Lyngmo mener han fortjener å få en økonomisk streng straff.

- Og nå er du tilbake som kriminalforfatter i årene framover?

- Det utelukker jeg ikke. Det var behagelig å være pensjonist, men det er morsomt å skrive. 
På forsiden nå