Internasjonal arkitektpris til Pir II

Hovedkvarteret til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) på Gløshaugen er kåret til beste utnyttelse av tre i arkitekturen i 2013 av World Architect News.

Vant internasjonal pris: Hovedkvarteret til NINA på Gløshaugen er tegnet av Pir II arkitektkontor. 

Saken oppdateres.

Ansvarlige arkitekter for bygget er Ogmund Sørli og Mette Melandsø ved Pir II arkitektkontor i Trondheim. De vant arkitektkonkurransen som ble utlyst i 2008 med visjonen om å skape en moderne kontorblokk i tre «svevende over» en sokkel utformet med assosiasjoner til formasjoner i naturen: isfjell, bresprekk, svaberg, en lysning i skogen.

I mai i fjor flyttet NINA fra leide lokaler på Tunga til sitt eget seksetasjes forskningsbygg i tre på toppen av Gløshaugen, spesielt godt synlig fra Lerkendal. WAN-juryen har merket seg at sokkelen kan assosieres med en isbre, og at tre er brukt, ikke bare som bekledning, men som bærende element i hele konstruksjonen.

Juryen har bestått av professor Richard Hartis fra University of Bath, professor Pekka Heikkinen ved universitetet i Aalto, Mårten Leringe ved Berg, CF Møller og Carsten Primdahl ved arkitektkontoret Cebra.

NINA-huset vant konkurransen foran et i høyeste grad variert beite av nominerte trebygg: Den nye skøytestadionet i Inzell, Earth Sciences Building i Vancouver, et publikumstoalett i Kanonji, prosjektet «Wood Of Net» i Kanagawa og et kapell i Kammpi Finland.

«Wood In Architecture» er en av flere internasjonale arkitektpriser som World Architect News deler ut årlig i sine WAN Awards. I kategorien Farger i arkitekturen ble det også norsk vinner. Eder Biesel Arkitekter vant for sitt bygg ved Fisketorget i Bergen.

På forsiden nå