Svarer på MGP-kritikken

Etter sterk kritikk av semifinalene i Melodi Grand Prix, kan jurymedlem Marie Komissar fra Trondheim berolige skeptikerne. – Lørdagens finale vil bli MGP slik folk kjenner det, lover hun.

I hardt vær: Mange har reagert på at semifinalene har gitt stor plass til juryen, som har bestått av (f.v.) Marie Komissar, Gisle G. Stokland, Tarjei Strøm, Kathrine Synnes Finnskog og Vivi Stenberg, – Vi har plukket ut det vi mener er de sterkeste låtene, ikke nødvendigvis de som treffer bredest, sier Komissar. 

Saken oppdateres.

Bølgene har gått høyt rundt Melodi Grand Prix den siste uka, mange har vært misfornøyde med endringene NRK har gjort i konseptet.

For lite glam, for lite folkefest, for få kjente og for mange hippe artister og for stort fokus på juryen - det er bare noe av beskyldningene rettet mot NRK.

I tillegg fikk de tre semifinalene, som i år alle ble arrangert i Oslo i stedet for rundt omkring i Norge som de siste årene, historisk lave seertall.

– Nå har vi hatt flere år med semifinaler rundt omkring i Norge, og det er alltid noen som vil være misfornøyde når man endrer et konsept. Det var vel en del murring om blant annet pengebruk rundt det forrige opplegget, så reaksjoner blir det alltid, mener Marie Komissar, som har vært en del av juryen som har plukket ut årets bidrag. 30-åringen fra Trondheim har vært fungerende musikksjef i NRK P3, men er nå musikkprodusent i samme kanal og i NRK mP3 samt programleder og prosjektleder for dagtid musikkradio.

Låter viktigere enn navn

Hun forteller at hovedfokus for juryen i år har vært på låtene.

– MGP er jo i utgangspunktet en låtkonkurranse, men dette har tidvis druknet i sceneshow. I år har vi heller ønsket å trekke fram gode låter og talent i stedet for kjente navn. Vi mener rett og slett vi valgte ut de 15 beste låtene fra de 600 vi fikk inn, mener Komissar.

LES OGSÅ: Dina er ikke nervøs

Foruten henne har juryen bestått av MGP-general Vivi Stenberg, Kathrine Synnes Finnskog (Music Norway-direktør), Tarjei Strøm (NRK P13-programleder og musiker) og Gisle G. Stokland (730.no-redaktør).

Mindre Grandiosa

«Vi hadde en strategi på ikke å være kul, men å være Grandiosa», uttalte tidligere MGP-general Per Sundnes til VG tidligere denne uka.

– Enkelte mener juryen ikke er folkelig nok?

– Juryen er delvis den samme som i fjor, flere av låtene derfra ble store hiter likevel. At de i tillegg nådde ut også til et ungt publikum, kan ikke være negativt, svarer Komissar.

LES OGSÅ: Margaret med pauseshow

– Selv er jeg ansvarlig for innholdet på en hitkanal og mener jeg har bred musikkforståelse. Men vi har som sagt vært ute etter de beste låtene, ikke bredde for breddens skyld, forklarer hun.

Tradisjonell finale

Uansett hva man måtte mene om forrige helgs tre semifinaler - lørdagens finale vil ligne mer på MGP slik folk kjenner det, lover Komissar.

– Det blir show, konfetti og glitter! Jeg elsker jo den delen av MGP også, og jeg gleder meg utrolig mye. Det er jo nå vi virkelig får sett numrene, til nå har folk fått oppleve litt mer nedstrippede versjoner, mener hun.

Et av de mer omdiskuterte grepene under semifinalene har vært å la lyttegruppa kommentere låtene og sceneprestasjonene etter hver opptreden i semifinalene. I finalen vil musikken imidlertid tale for seg og Komissar og de andre jurymedlemmene befinner seg i salen.

– Jeg har flere favoritter, av forskjellige grunner. Men nå skal jeg la være å mene noe mer og heller la folket avgjøre.

Det er El Cuero, Elisabeth Carew, Knut Kippersund Nesdal, Dina Misund, Mo, Linnea Dale, Charlie, Carl Espen og Oda & Wulff som kjemper om muligheten til å få representere Norge i den internasjonale finalen i København i mai.

På forsiden nå