Johan Börjesson ny kunstdirektør

Svenske Johan Börjesson (44) ble i dag ansatt som direktør ved Trondheim Kunstmuseum.

Den nye direktøren ved kunstmuseet, svenske Johan Börjesson, beskrives som strukturert og ryddig. Han sier han vil fortsette museets orientering mot internasjonal samtidskunst. Foto: MARIUS MELLI/TKM 

Saken oppdateres.

Börjesson er 44 år og kommer fra Stockholm. Han har i en periode på 10 år ledet og utviklet Stiftelsen Parken i Sundbyberg, også kalt Marabouparken.

Han har også erfaring fra Moderna Museet og Nasjonalmuseet i Stockholm.

Vil ha internasjonal samtidskunst

- Det å bli leder for Trondheim Kunstmuseum er både personlig og profesjonelt veldig spennende, sier Johan Börjesson i en pressemelding.

Den nye direktøren sier han vil fortsette museets orientering mot internasjonal samtidskunst og belyse samlingen i lys av samtiden.

- Trondheim Kunstmuseum er et kunstmuseum med en omfattende samling hvor min forgjenger Pontus Kyander har begynt et spennende arbeid med utstillinger med internasjonalt preg.

Sterk CV

Börjesson har Master i kunsthistorie fra Stockholms universitet. Han har arbeidserfaring som museumspedagog fra Moderna Museet og Nationalmuseet fra perioden 1996 – 2001.

Han har vært kursansvarlig og lærer for Urban and Rural Landscapes in modern contemporary art på Stockholms universitet i 2001 – 2003.

I 2001 begynte han som prosjektleder for Marabouparken, med mandat til å formulere og bygge opp en kunstinstitusjon i samhandling med Sundbyberg kommune. I 2004 gikk han over i direktørjobben for Stiftelsen Parken.

I 2010 åpnet en nybygd kunsthall, som er blitt en stor publikumsattraksjon. Börjesson jobber også som frilansskribent som kunstkritiker. Han har sittet i juryen for Vinunics konstpris og har sittet i styret i Stiftelsen Hilding Linnqvists konst 2009 – 2011.

Marabouparken, som Börjesson har ledet og utviklet, består av en skulptursamling, samlingen til kunsteneren Hilding Linnqvist og en nyetablert kunsthall.

- Strukturert og ryddig

Styret i MiST skriver at de vektlegger Johan Börjessons totale kompetanse, både innen kunstfeltet, tidligere erfaring fra kunstmuseum og hans virke som en engasjert og dyktig leder.

Han omtales som strukturert og ryddig, med gode samarbeidsevner.

- I vår vurdering av søkere til stillingen har vi lagt vekt på kunstfaglig bakgrunn, erfaring fra ledelse og internasjonalt nettverk, sier Suzette Paasche, adm. dir. ved MiST.

- Vi ønsker Johan Börjesson velkommen som ny direktør og ser frem mot hans bidrag, ikke bare til Trondheim kunstmuseum og MiST, men også til utviklingen av Trondheim som kunstby, sier Paasche.

Börjesson tar over for Pontus Kyander som sluttet som direktør i mars. Börjesson har i dag hatt sitt første møte med staben ved museet.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå