90-åring ble truet på livet under filminnspilling

Opprørske, amerikanske oldemødre er i Trondheim.

Shirley (90) og Hinda (84) fra dokumentarfilmen «Opprørske oldemødre» besøker Trondheim denne uka.

Saken oppdateres.

I kveld har den trønderske dokumentaren «Opprørske oldemødre» førpremiere. I den anledningen kom hovedrolleinnehaverne Shirley (91) og Hinda (84) til byen.

De to damene ble oppdaget har vært politisk aktive i et halvt århundre, senest i organisasjonen «Raging Grannies» i USA. Gruppa består av bestemødre og oldemødre som demonstrerer mot krig i Irak og engasjerer seg i blant annet miljøsaker og økonomisk politikk.

Se den overraskende velkomsten de opprørske oldemødrene fikk da de kom til Trondheim øverst i artikkelen.

- Dytter oss utfor stupet

- Vi har et alvorlig problem med global oppvarming og klimaendringer, men USA stikker bare hodet i sanden, sier Hinda. 84-åringen og venninnen Shirley på 91 snakker ustanselig om den økonomiske tilstanden i USA, og global oppvarming.

- Folk skjønner ikke at økonomisk vekst og global oppvarming henger sammen og dytter oss utfor stupet, sa hun.

Dødstrusler

Venninnenes politiske engasjement har ført til både arrestasjoner og konfrontasjoner med makteliten i USA. I dokumentaren kan seerne bli med på reisen rundt i USA for å få svar på hvorfor den økonomiske veksten må fortsette å vokse. De møter mye motstand på veien, blant annet får de dødstrusler slengt etter seg da de ubedt går inn på en Wall Street-middag i New York, og stiller spørsmål.

- Jeg tror ikke vi ble truet på livet på alvor. De ble sinte og frustrerte fordi de var usikre på det vi spurte om, sier Hinda.

- Tøffe damer

- Det er to utrolig tøffe damer, og det er kontrasten i det at de er så gamle og så rabulistiske som gjør at dette blir både morsomt og underholdende, sier trondheimsregissør Håvard Bustnes. Han har tidligere fortalt at det ikke var lett å komme seg inn på Wall Street-middagen.

- Det var masse sikkerhetsvakter overalt, og metalldetektorer, slik det er på flyplasser. Shirley og Hinda hadde på seg mikrofoner og lydopptakere, og dette begynte selvsagt å pipe for metalldetektoren. «Oh, it's my hips», ropte Shirley. De skyldte på at de var hofteoperert og kom seg inn på den måten.

God respons

Regissør Håvard Bustnes har vist fram filmen i Tromsø, Svolvær og Bodø, men er ekstra spent foran førpremieren i Trondheim.

- Responsen har vært helt fantastisk i Nord-Norge, men for meg er det ekstra spennende å vise fram filmen i hjembyen min.

Trondheimsbaserte Factionfilm har produsert filmen, som er solgt til 15 tv-stasjoner rundt omkring i verden. I kveld er det tre førpremierer av «Opprørske oldemødre» i samarbeid med Trondheim kino. Filmen har norgespremiere 11. april.

Varmt møte: Raging Grannies gikk i land på kaia i Trondheim til lyden av Besteforeldrenes klimaaksjons rangleorkester. 

Varmt møte: Raging Grannies gikk i land på kaia i Trondheim til lyden av Besteforeldrenes klimaaksjons rangleorkester. 

Shirley (91) fikk prøve ranglen til et av orkestermedlemmene. 

Shirley (91) fikk prøve ranglen til et av orkestermedlemmene. 

Hinda (84) var beæret over velkomsten på kaia i Trondheim. 

Hinda (84) var beæret over velkomsten på kaia i Trondheim. 

På forsiden nå