– En internasjonal filmfestival som Kosmorama er et vindu ut i verden. Trondheim trenger møteplasser og institusjoner der vi ikke bare ser på oss selv, men også på resten av verden, sier den nye festivaldirektøren Silje Engeness.

Hun startet i stillingen bare for fire måneder siden.

– Det var bare å kaste seg uti det, og det har vært noen spennende og lærerike måneder. Det er et privilegium å jobbe med film, som mange har et sterkt forhold til. Og så jobber jeg sammen med en veldig bra gjeng, understreker hun.

I dag slippes programmet for tiårsjubilanten Kosmorama. Det er noe strammet inn, men festivaldirektøren lover at ingen kommer til å gå tomme for noe å se på under festivalen. Det skal faktisk bli enklere å få med seg flere filmer i år.

– Vi spesialsyr ruter som vi legger ut på Kosmorama.no hver dag. For eksempel legger vi opp en bestemt rute for en trent festivalgjenger, en annen rute for de som vil se feel-good-filmer, en rute for dokumentarer og så videre.

– Blir tiårsjubileumet markert på noe vis?

–Jeg tror du vil se det når du ser plakatene og programmene. Utdelingen av Kanonprisen vil også være preget av det. Vi synes det er all grunn til å feire det vi har fått til på ti år. I tillegg er det et veldig godt utgangspunkt til å se framover.

Høydepunktene

Programmet er delt opp i fire hovedkategorier: Kosmorama hovedprogram, seriene «Eyes on Asia» med asiatisk film, «Latino Beats» med film fra Sør- og Mellom-Amerika og «Northern Lights» med skandinavisk film. Sistnevnte er, litt forenklet sagt, ukjente filmer i norsk sammenheng men med kjente skuespillere fra blant annet suksesserien «Broen», røper festivaldirektøren.

Den posten hun er stoltest av på programmet er filmen «Tusan bitar».

– Det at vi får «Tusan bitar» som åpningsfilm på Kosmorama er jeg veldig stolt av, og jeg har store forventninger til at den filmen vil skape engasjement hos publikum. Den er en varm skildring av Björn Afzelius sitt liv. Han var på mange måter en reservetrønder også, blant annet en god venn av Åge Aleksandersen, sier Engeness.

Andre filmer verdt å besøke er ifølge Engeness filmen «Locke» med Hollywood-stjernen Tom Hardy i hovedrollen, og den chilenske filmen «Gloria», som handler om en 58 år gammel dame på jakt etter den store kjærligheten.

For barna

Nytt i år er at festivalen har inngått et samarbeid med Barnevakthjelpen, som kan passe barna mens foreldrene inntar kinosalen og ser voksenfilmen «The Priest´s Children» lørdag 3.mai. Det blir i tillegg bamsesykehus, animasjonsverksted, og festivalen viser norgespremieren på den rykende ferske barnefilmen «Bamse – verdens sterkeste bjørn» denne dagen.

For de litt eldre barna vil festivalen vise skatefilmer i Trikkestallen samme lørdag. Her er det fri aldersgrense og mulighet til å se film og skate gratis.

– Jeg har utrolig lyst til å prøve meg på skating, men har fått streng beskjed av kollegene mine at jeg må vente til etter festivalen. Jeg kan ikke skade meg nå, sier Engeness og ler.

Av andre attraksjoner kan festivalen friste med kulinarisk kino: vinsmaking, og konditorkurs. «Babettes gjestebud» med påfølgende middag på Rica Nidelven ble utsolgt allerede før det fysiske programmet ble sluppet. Det er også plass til et jentevorspiel under festivalen. Alt dette i forbindelse med utvalgte filmer.

Ambisjonen for årets filmfestival er 20000 solgte billetter. I fjor klarte festivalen 17000. Det er mulig å få tak i både program og billetter fra i dag.