Det er Aftenpostens A-magasinet som denne uka kårer de mest fremgangsrike nordmennene i utlandet.

Flere trøndere på listen

Juryen - som består av Jonas Gahr Støre, Kristin Skogen Lund og Elin Hurvenes - trekker frem de mest suksessrike nordmennene innen fem kategorier: business, internasjonale organisasjoner, akademia, sport og kultur og medier.

Innen sistnevnte kategori finner vi hele tre trønderske bidrag. Duoen Mikkel Storleer Eriksen og Tor Erik Hermansen i Stargate topper lista, og er ifølge juryen de aller mest fremgangsrike kulturutøverne i utlandet.

På femteplass finner vi skuespilleren og regissøren Liv Ullmann og på åttendeplass kunstneren Ingar Dragset.

Eventyrlig suksess

Juryen beskriver Stargate som det siste tiårets mest vellykkede låtskrivere: «De har produsert musikk for verdens største superstjerner. En eventyrlig suksess, men på veldig norsk manér».

- Vi kommer fra et sted der vi følte oss noe uglesett og ignorert av den etablerte musikkbransjen, mens her i USA er popmusikken vi elsker akkurat like verdifull som skranglerock og hipstermusikk. Smaken vår blir tatt på alvor, sier Stargate til A-magasinet.

- Her blir Quincy Jones, Miles Davis og Prince sett på som den store kulturarven, sier duoen, som også har bidratt på det nye albumet med hittil ukjente låter fra Michael Jacksons arkiver som utgis i mai.

- Europas fremste yngre samtidskunstner

Liv Ullmann (73) beskriver juryen som vårt største filmnavn internasjonalt. Mens Ingar Dragset (44) blir omtalt som en av Europas fremste yngre samtidskunstnere. Sammen med danske Michael Elmgreen arbeider Dragset både performance, installasjon, skulpturer og teateroppsetninger.

Duoen er for tiden aktuell med en større utstilling på Astrup Fearnley i Oslo.

Kriteriene for utvelgelsen er at personene må bo og arbeide i utlandet, kunstens utbredelse i verden, anerkjennelse gjennom meritter. Hvor kjent utøveren er internasjonalt- Betydning for samtiden. Nyskapende.

Hele lista ser slik ut:

1. Stargate (låtskriver/produsentduo, New York)

2. Bjarne Melgaard (kunstner, New York)

3. Martin Sandbu (lederskribent Financial Times, London)

4. Karl Ove Knausgård (forfatter, Skåne)

5. Liv Ullmann (skuespiller, regissør og forfatter, USA)

6. Odd Nerdrum (kunstner, Island)

7. Harald Zwart (filmregissør, Los Angeles)

8. Ingar Dragset (kunstner, Berlin)

9. Stefan Herheim (operaregissør, Berlin)

10. Ray Kay (Reinert Olsen, filmregissør og fotograf, Hollywood)