Filmregissør Hallvar Witzø sier det er helt koko at kortfilmen hans «Ja vi elsker» er blitt plukket ut til kortfilmprogrammet i Cannes. Foto: pressefoto

I dag ble det klart at Hallvar Witzøs «Ja vi elsker» er plukket ut til kortfilmprogrammet til Cannes filmfestival. Festivalen avholdes i Paris 14. til 25. mai i år.

Filmen er én av ti utvalgte som skal konkurrere om å vinne årets «Short Film Palme d'Or».

Filmen til den 29 år gamle filmregissøren fra Leksvik har med dette utkonkurrert 3440 andre kortfilmer fra 128 land.

- Helt koko

- Det er helt koko. Kjempeartig, så klart! Hva kan det sammenlignes med?, sier leksvikingen til adressa.no.

Han ble bokstavelig talt tatt på senga da han ble oppringt av en franskmann i 10-tiden i dag, og fikk meddelt den gode nyheten.

- Jeg lå i senga, og leste nettavisene. Jeg så det var et 33-nummer, og da kjente jeg pulsen øke, for de ringer jo ikke dersom du ikke er kommet med. Jeg hørte at det var en franskmann med bart som ringte. Han hadde en sånn skikkelig 'Allo,'Allo!-stemme. Jeg svarte «Are you fucking kidding me? We are coming.»

Nesten større enn Oscar

Det er ikke første gang den trønderske filmskaperen har hatt muligheten til å vinne en gjev internasjonal filmpris. Tidligere har han blitt nominert  til Oscar for kortfilmen «Tuba atlantic» som ble spilt inn i Åfjord kommune. Det var hans eksamensfilm fra filmskolen i Lillehammer i 2010.

- Cannes er den største og viktigste kunsteriske filmfestivalen, så for meg som filmskaper er dette nesten større. Det betyr mye, sier Witzø om å bli plukket ut til kortfilmprogrammet.

Konseptuell film

«Ja vi elsker» er en konseptuell film som tar for seg fire karakterer i ulike generasjoner, med hver sin krise på 17. mai. Den er filmet på 35mm film på lokasjoner på Svalbard, i Drøbak, Bergen og Leksvik.

- Det er først og fremst en artig film, men den er også sørgelig. Jeg har forstått at karakterene i filmen er slik jeg ser på meg selv som person. De fire personlighetene jeg har hatt, og som jeg tror jeg kommer til å ha, sier Witzø.

Filmen har fått støtte fra Norsk filminstitutts talentprogram «Nye veier», og Witzø opplyser at han nettopp  har fått utviklingsmidler til en ny trøndersk film gjennom det samme programmet.

Fullspekket med trøndere

Produsenten bak filmen er Elisabeth Kvithyll fra Stjørdal som tidligere har vunnet Amanda-pris for beste kortfilm i 2012 med «Å vokte fjellet».

- Det er en stor ære å komme igjennom et så lite nåløye, og det er fantastisk å vite at vi er en av de ti av 3450 påmeldte filmer som er nominert til årets Gullpalme. Dette er en av de aller største anerkjennelsene man kan få som nye norske talenter. Og det er uten tvil herlig at filmen er dels filmet i Trøndelag med en stor andel trøndere i sentrale roller, sier Kvithyll i en kommentar til adressa.no.

I tre av fire hovedroller finner vi trønderske skuespillere; Terje Ranes, Hanne Skille Reitan og Edvard Hægstad. Sistnevnte spilte også i kortfilmen «Tuba atlantic».

Hovedprogrammet i den 67. utgaven av Cannes filmfestival vil bli offentliggjort på en pressekonferanse i morgen.

Produsent bak filmen er Elisabeth Kvithyll fra Stjørdal. Hun har tidligere vunnet Amanda-pris for sin eksamensfilm «Å vokte fjellet».
Edvard Hægstad fra Sparbu var en av skuespillerne i «Tuba Atlantic», og Witzø bruker også samme mann i «Ja vi elsker». Foto: pressefoto