Hvis denne musikken ikke allerede ligger hjertet nær, så går innspillingen iallfall til hjertet.

Å spille inn «Ja, vi elsker» til folket under Grunnlovsjubileet er kanskje som å gi noe mottageren allerede har, skriver Maren Ørstavik i heftet som følger cd-en som er Stabsmusikkens gave til det norske folk i anledning jubileet.

Men dette har vi ikke likevel. Stabsmusikken, et av Forsvarets profesjonelle orkestre, og det utsøkt gode koret Schola Cantorum, kombinert med 2L, Lindberg Lyd, leverer et knippe nasjonal musikk som det går an å synge til, marsjere til, men også sette seg ende ned og lytte til.

Jeg tror noe av hemmeligheten med denne flotte innspillingen ligger i arrangementene for korps og kor. Forspill og introer, mellomspill, avslutninger, orkestrering - det er mesterlig gjort og tilfører en merverdi som bidrar til å gjøre sangen og musikken som vi alle kjenner, ny. Noen av arrangementene må være nye. De er laget av Stian Aareskjold, Stig Nordhagen, Svein Henrik Giske, Øivind Westby, Reid Gilje, Bjørn Mellemberg, Petter Winroth. Andre arrangementer kjenner vi fra før, som i Johan Halvorsens Bojarenes inntogsmarsj, Johan Svendsens Norsk kunstnerkarneval og Johannes Hanssens uslitelige Valdresmarsj - dronningen blant norske marsjer.

I tillegg kommer dirigentene, som styrer dynamikken, koret med sin homogene klang og sans for enkle, men virkningsfulle effekter i sin «orkestrering» med unison klang og korklang, av dame- og herrestemmer, for seg, og sammen. Og så korpset, som spiller opp mot koret, samtidig som det har sin egen karakter. Musikken hviler på en tolkning av teksten. Jeg er fristet til å si at slike tolkninger skjer også i instrumentalstykkene. Griegs Hyllingsmarsj fra «Sigurd Jorsalfar» spilles så du opplever triumfen, men også ærefrykten når kong Sigurd rir med kong Baldvin av Jerusalem til Jordan-elven for å bade der Johannes døpte Jesus. Slik som på Gerhard Munthes bilde.

Jeg ville forsverget at det gikk an å synge så publikum hører teksten når man som kor akkompagneres av et korps. Men for Stabsmusikken og Schola Cantorum går det an. Lyden separerer også instrumentgruppene, og føyer dem sammen på en for øret innbydende måte. Overtonene fyller hodet. Og jeg nyter å høre norgeshistorien komprimert i åtte vers i «Ja, vi elsker», klart og tydelig. Blu-ray er ikke blitt folkeeie, tilgjengelighet ser ut til å vinne over lydkvalitet i hverdagen. Denne cd-en er et overbevisende innlegg for lydgjengivelsen du kan oppnå i blu-ray, og nok en seier for 2L.

Heftet som følger cd-en, inneholder alle tekstene - Kongesangen, Millom bakkar og berg, Vi ere en nasjon, Gud signe vårt dyre fedreland, Sønner av Norge, Norge i rødt, hvitt og blått, Fagert er landet og Ja, vi elsker. Bonus: Artikler av Erik Fosnes Hansen og Maren Ørstavik.

Høydepunkter: «Kronprins Olavs honnørmarsj» og «Fagert er landet»