Les om Higasakite, Morten Harket, Biffy Clyro og alt som skjer av festivaler, konserter og spel i festivalmagasinet som kom med papirutgaven av Adresseavisen i dag.

– Dette er det gøyeste vi har gjort, sier Bård Ylvisåker om turneen «The Expensive Jacket Tour 2014». Sammen med storebror Vegard reiser han nå rundt om i Norge med både gammelt og nytt materiale. I juli entrer Ylvis scenen under Olavsfestdagene.

– Det er første gang vi opptrer på en festival eller har en utekonsert i Trondheim, så dette gleder vi oss veldig til. Helt på ordentlig. Vi er veldig begeistret for Trondheim. Vegard er født her, og så er vi veldig glad i kebaben på 1001 Natt, sier han over telefonen.

Navnet på turneen er ifølge lillebror Ylvisåker inspirert av budsjettet.

– Da vi begynte forberedelsene til denne konserten, skjønte vi fort at det var mye som var dyrt. Jakke-budsjettet var for eksempel mye høyere enn vi regnet med. Det gikk med enorme mengder gull og skinn, så «The Expensive Jacket» er veldig beskrivende for konserten.

Revekostymer

Ylvisbrødrene mener de har et veldig godt tak på det trønderske publikummet, og håper ingenting har endret seg siden de opptrådte i Olavshallen i 2012. Siden den gang har de gjort stor suksess både innenlands og utenlands. De gjestet blant annet Ellen DeGeneres Show i fjor, i sine velkjente revekostymer.

– Får vi se dere i revekostymer under Olavsfestdagene?

– Ja, vi får håpe det. At vi ikke glemmer dem, sier Ylvisåker, og legger til at revekostymene er veldig varme, men komfortable.

– Hva annet kan publikum forvente når dere entrer scenen?

– De som forventer en revykonsert man kan sitte og nippe vin til, blir skuffet. De som forventer en utekonsert med høy energi, får nettopp det. Det blir mye humor, og en stor musikkdel. Det er det som ligger hjertet vårt nærmest. Vi er så heldige at vi kan velge musikere fra øverste hylle, så det er høy musikalsk kvalitet over konserten.

Knutepunktfestivaler

Olavsfestdagene er landets knutepunktfestival for kirkemusikk med mer. Da det ble klart at Ylvis-brødrene er en av hovedattraksjonene, vakte det store reaksjoner fra andre festivaler i regionen. Steinkjerfestivalens Svein Bjørge, og Thomas Ryjord, manager og prosjektleder for Trondheim Calling, har uttalt at Ylvis ikke hører hjemme på en festival for kirkemusikk. Ylvisbrødrene selv har ikke involvert seg i denne debatten.

– Vi har fått noen henvendelser om dette, men når en festival har bedt oss om komme, så hører vi hjemme der. Hvilket flagg konserten holdes under er ikke så viktig for oss. Men om det er så viktig for andre, kan vi kanskje skrive en fuge til konserten.

Ylvis spiller også under årets Moldejazz, som er landets knutepunktfestival for jazz.

– Ja, vi er i det hele tatt veldig glad i knutepunktfestivaler. Det har vært en drøm fra vi var liten, å spille på alle landets knutepunktfestivaler. Vi jobber nå med å få booket oss inn på landets knutepunktfestival for Black metal, sier Bård Ylvisåker ironisk.

Blir aldri lei

Ylvisbrødrene har jobbet sammen siden 2000 da de debuterte på scenen med «Ylvis – en kabaret». Men lei av hverandre har de ikke blitt.

– Vi er i familie, og man ikke velge bort familien. Men det er ikke de store konfliktene mellom oss heller. Vi jobber godt sammen, som et gammelt ektepar. Om det oppstår noe, så kan vi bare sette oss i hver vår ende av turnébussen.

Ylvisåker legger til at de føler seg heldige som kan holde på slik de gjør, og at de vil fortsette i samme spor så lenge de får lov. Akkurat nå har de i alle fall ingen planer om å legge showskoene på hylla. I hele sommer og utover høsten reiser de rundt og spiller for alle som vil høre på.

– Om folk er i godt humør, må de komme å høre på oss. Om de er skikkelig sure, må de i hvert fall komme. Men da må de stille seg lenger bak, sier komikeren.

Ylvis går på scenen den 27. juli i Borggården.

I festivalmagasiinet for du en oversikt over alle festivaler, konserter og spel sett fra Midt-Norge.