Sirklet inn Brageprisen

OSLO: Med «Innsirkling» forførte Carl Frode Tiller juryen i Brage-prisen. - Hyggelig, slår Tiller nøkternt fast.

Saken oppdateres.

I fire år skrev Tiller på boka om David som har mistet hukommelsen. Gjennom annonser i avisene oppfordres venner til å skrive brev til ham, for å vekke hukommelsene hans til live. I høst er boka blitt kritikerrost, utsolgt - og nå årets roman, ifølge Brage-juryen. Men vinneren tar det rolig.

- Jeg var nullstilt på forhånd, helt rolig. Men selvsagt veldig glad da jeg vant, sier forfatteren etter å ha mottatt prisen.

Den store takketalen hadde han ikke forberedt.

- Det er ikke helt meg. Men jeg takket og fortalte at jeg fornøyd. Dessuten takket jeg også redaktør, forlag og familie, forteller Tiller etter å ha mottatt prisen. Den veier tungt, både symbolsk og bokstavelig.

- Jeg måtte posere med statuetten på strak arm for fotografene. Den er vel en ti kilo, og det begynte å dirre i armene. Men det gikk bra, beretter Tiller etter å ha feiret med et bedre måltid.

Oppfølger påbegynt

"Innsirkling" er første bok i en trilogi. Tiller er allerede kommet langt med bok nummer to. Den tredje er på planleggingsstadiet.

- Prisen og de gode kritikkene betyr mye for bøkene som kommer. Dersom den første boka hadde blitt dårlig mottatt, ville det blitt vanskelig å skrive oppfølgeren, mener forfatteren.

- Du får ikke prestasjonsangst av en så god start?

- Jeg tenker ikke på det mens jeg skriver, det er mer når jeg er ferdig og venter på tilbakemeldingen, forteller han. Nøyaktig når neste bok kommer, er ikke klart.

- Det tar den tiden det tar. Underveis oppdager du kanskje nye ting, og da tar det kanskje lengre tid fordi du må ta konsekvensene av det, sier Carl Frode Tiller.

Bekreftelse

Brageprisene er blitt delt ut årlig siden 1992, og vinnerne får en sjekk på 75.000 kroner i tillegg til Bragestatuetten. Brage-juryen kaller «Innsirkling» en «snedig» roman.

- «Innsirkling» er en roman som spenner bredt og lodder dypt, både psykologisk og sosiologisk. Boken er snedig komponert - det veksles uanstrengt mellom ulike fortellerstemmer og synsvinkler, fortid og nåtid, og det benyttes brevform, dialog og indre monolog, oppsummerer juryen.

Carl Frode Tiller liker begrunnelsen.

- Jeg var spent, fordi jeg skrev boka på en måte som jeg ikke har gjort før. Dette er definitivt enda en bekreftelse på at det funker, sier han.

Førde-bok

Frank Rossavik, tidligere Europa-korrespondent for Adresseavisen og nå journalist i Bergens Tidende, ble også hedret med Brageprisen. Han fikk den i kategorien Sakprosa. Boka følger den tidligere Arbeiderparti-toppen og NRK-sjefen Einar Førde i med- og motvind i mange tiår. «Stikk i strid» er en bok om en mangfoldig mann, mener juryen.

Årets barne- og ungdomsbok ble barneboken «Happy». Her viser forfatter Linn T. Sunne hvor vanskelig det kan føles å være barn på vei til å bli ungdom. Brageprisens hederspris gikk til redaktør, forfatter og oversetter Guri Vesaas. Vesaas, som er datter av Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas, fikk prisen for sin enestående innsats for norsk barne- og ungdomslitteratur.

 
    
      (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

 
    
      (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

 
    
      (Foto: SCANPIX)

  Foto: SCANPIX

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå