Kjærester på og bak scenen

De gruer seg ikke til kyssescenen. Kjæresteparet i spelet «Oda fra havet» har kysset før. De er gift og har tre barn.

Prøvekyssing: Forfatter Marte Hallem og regissør Arnstein Langåssve er vante kyssere etter 17 års kjæresteri. I rollene som Oda og kjæresten Tobias må de øve fram nybegynnerfakter.  

Saken oppdateres.

Fredag 27. juni er det urpremiere på Mausundvær. Det nye spelet, «Oda fra havet», bygger på Vidar Oskarsons romantrilogi: «Folket i Spåhålet» som foregår i fiskeværet i øyriket nord for Frøya.

Marte Hallem (36) har dramatisert handlingen, komponert musikken og har selv hovedrollen. Mannen hennes, Arnstein Langåssve, spiller Tobias, Odas kjæreste. I tillegg har han ansvar for regien.

– Befolkningen på Maus'n har tatt svært godt imot oss, sier de to som er i full gang med prøvene på den vesle spelplassen mellom brygger og fiskekasser i havna Kjeila. Flere lokale skuespillere deltar sammen med tilreisende krefter fra Fast-Frøya og fastlandet.

Både Marte og Arnstein har sceneerfaring fra «alle spels mor» på Stiklestad, men publikummerne som finner veien til forestillingene på Mausundvær slipper synet av hårete hærmenn med spyd og skjold.

Oda vokser opp i Mausundvær på 1970-tallet. Forskjellig fra alle andre jenter på samme alder vil hun bli fisker, og overta fiskebåten etter faren. Men mange motarbeider henne. Heldigvis får hun noen gode støttespillere også, Gjenferdet etter den gamle synske fiskeren Andor er en av dem.

– Handlingen er preget av sosialrealisme lett blandet med overtro og trønderske viser, og blir slik nokså forskjellig fra andre spel, sier Marte, som har fått hjelp til å finne tidsriktige kostymer.

Forfatter Vidar Oskarson har kikket innom prøvene, men vil ikke legge segt borti beslutningene til Marte og Arnstein.

– Jeg gleder meg til premieren, og regner med at en tåre eller to pipler fram under forestillingen, sier han.

Unni Oline Grinstad Berge, som jobber på Coop'en, har også kikket innom prøvene.

– Jeg ble veldig rørt over det jeg så og hørte. Dette blir bra, sier hun mellom stabling av nye matvarer i hyllene. Spelet fører til økt omsetning, og om litt er det også «Ut i havet»-festival. da kommer nye grupper kjøpesterke publikummere til øyriket.

Hovedperson: Marte Hallem spiller hovedrollen i «Oda fra havet». Hun har også laget tekst og musikk. 

Hovedperson: Marte Hallem spiller hovedrollen i «Oda fra havet». Hun har også laget tekst og musikk. 

Forfatter: Spelet «Oda fra havet» er basert på handlingen i bøkene til Vidar Oskarson fra Mausundvær. 

Forfatter: Spelet «Oda fra havet» er basert på handlingen i bøkene til Vidar Oskarson fra Mausundvær. 

På forsiden nå