Saylor ved veis ende

Trådene samles i denne fine avslutningen av Saylors storslåtte «Sub Rosa»-serie fra antikkens Roma.

Saken oppdateres.

Dette er den tiende og siste boken i Saylors serie om den romerske detektiven Gordianus. Som alltid plasserer Saylor sine hovedpersoner i begivenhetenes sentrum og her går turen til Egypt, der det siste og avgjørende slaget mellom Cæsar og hans rival Pompeius skal stå. I utgangspunktet er det et privat ærend som har sendt Gordianus til landet han bodde i som ung. Hans egyptiske kone Betesda har lenge vært syk, og hun er overbevist om at det eneste som kan helbrede henne, er et bad i Nilens hellige vann. Men de har ikke engang fått landkjenning før vår helt blir involvert i intrigene rundt de romerske generalene og det egyptiske hoffet.


Den gamle Gordianus er en ganske annen person enn den han en gang var. Fra å være en tidstypisk, kynisk observatør til de rike og mektiges spill har han utviklet seg til å bli en sårbar familiemann. Han er ikke redd for å utfordre de som har makten, samtidig er han veik i forhold til familien sin og lar kona bestemme det meste i hjemmet. Dette antihelt-aspektet gjør ham til en interessant karakter å følge gjennom den turbulente perioden hans karriere strekker seg over.


Denne epoken i antikken har inspirert mange forfattere og det finnes mye litteratur å velge i; her yrer det av ulike Cæsarbiografier og togakledde snushaner som oppklarer romerske mysterier i fleng. I vrimmelen utmerker Saylors bøker seg med å være både underholdende og etterrettelige. De historiske kjensgjerningene er skjelettet i fortellingen og han tuller ikke med kronologien for å få det til å passe inn i plottet. Han bryr seg ikke med å overøse oss med løsrevne detaljer, men skriver utfyllende om det som har betydning for handlingen.


Saylors skildring av Roma er sanselig og direkte, skitten og opphøyd på samme tid; ikke helt ulikt slik den ble framstilt i tv-serien «Rome».

Fra før er bare de to første bøkene i serien oversatt til norsk. For å ha størst mulig utbytte av «Cæsars dom» anbefales det å få med seg de andre bøkene i serien. Bøkene varierer i kvalitet, men sammen utgjør de en solid helhet som fortjener en stor leserskare.

 
På forsiden nå