Forfølges av fans verden  rundt

Selv om Gert Nygårdshaug når gir ut «Fortellernes marked», er det detektivhelten Fredric Drum folk lurer mest på.

Saken oppdateres.

- Det går nesten ikke en dag uten at jeg får spørsmål via mail og facebook. Folk lurer på alt mulig, veldig mange spør om det kommer mer Fredric Drum, forteller Gert Nygårdshaug når vi treffer den utflyttede tynsetingen hjemme i Lier.

Forfatteren gjorde sitt beste for å avrunde krimserien med pasjonert gourmet og kodeknekker Fredric Drum med forifjorårets tiende Drum-bok, bejublede «Rødsonen». Etter flere pågående intervjuer og lesereaksjoner, er det likevel grunn til fremdeles å stille det obligatoriske spørsmålet:

- Blir det mer Fredric Drum?

- Jeg har jo svart i hytt og vær på det spørsmålet. Jeg vet da søren. Jeg har andre prosjekter jeg gjerne vil komme i havn med, men det er ikke umulig at jeg smetter inn et par Drum-bøker til.

I så fall må godeste Gert ut å reise igjen. Forfatteren sverger til grundig tilstedeværende research, og detektiv Drum holdt seg sjelden innenfor landets grenser.

- Noen har faktisk fotfulgt Drum hele veien, fra St. Emillion til Mexico. Det er moro! De har fotfulgt meg også og dratt langt inn i Magnhilddalen for å lese hytteboka.

Boka han nå gir ut, «Fortellernes Marked», har sin faktiske handling delvis i Egypt, men mest på Tynset. Eller Vanndal, som han kamuflerer hjembygda som. Romanen har han gjort research til i hele sitt liv, og boka lurer inn personer vi tidligere har møtt i bøker som «Prost Gotvins Geometri», «Afrodites Basseng», «Himmelblomsttreet» og ikke minst «Mengele Zoo», som i fjor ble kåret til tidenes beste norske roman i en leserkåring.

Til tross for at boka kom ut i 1988, selger den fremdeles godt i pocketutgave. Snart blir det også film i regi av Nils Gaup, om indianergutten Mino som opplever groteske overgrep begått av oljeselskapene i Amazonas. Forfatteren tror nok han har spilt en rolle for flere unge regnskogsforkjempere i Norge.

- Og jeg føler meg veldig privilegert siden jeg får stå på skoler og snakke om regnskogen. Det gir meg en meningsfullrolle som forfatter. Noen må skrive for å få ut psykiske problemer, andre har et kall. Mens jeg skriver for moro skyld.

- Hva hvis noen begynte å sprenge skyskrapere, inspirert av Mengele Zoo?

- Hvis noen gjorde som Mino og startet en Mariposa-gruppe, ville jeg ikke blitt glad, nei. Jeg har idealisert gruppa slik at vi får sympati med dem. Minoer vokst opp under helt andre forhold enn du og jeg. Hvis noen gjorde sånn i Norge, ville de blitt fordømt på det sterkeste. Også av meg.

Da Mengele Zoo i sin tid ble lansert, mente flere journalister at Gert Nygårdshaug overdrev overgrepene i Amazonas. Selv mener han å ha sitt på det tørre, han har selv vært der og ble faktisk skutt på.

- Uansett hvor sterke virkemidler jeg bruker i boka, så er virkeligheten verre. Jeg ble deprimert. Men det finnes mange Minoer i regnskogen, og ikke minst i Palestina!

Til tross for sitt politiske engasjement, har han gjort sitt beste for å holde seg unna den lovgivende etat.

- Jeg har stått på valg for RV, men ba om å bli satt langt ned så jeg ikke risikerte å bli satt i kommunestyret og jobbe med veisaker - det ligger ikke for meg.

Gert Nygårdshaugs stadig flere lesere er nok glade for den siste opplysningen - det er bak skrivebordet han gjør seg best, og da ikke med veisaker. Selv om han griper inn i lokalpolitikken i sin aktuelle bok «Fortellernes Marked», der et stort golfbaneprosjekt møter uante hindre.

- Jeg var kanskje litt slem der. Jeg har jo spilt golf sjøl, og synes det er fryktelig moro, humrer forfatteren.

Men det blir ikke tid til den slags i høst. Den planlagte hvilepausen går i vasken. Ei ny bok venter.

- Det er et prosjekt jeg har tent veldig på, som fordrer dramatisk og grundig research. Jeg må til Afrika. Til Kongo. Et skummelt sted. Det er ingen spøk.

 
På forsiden nå