Bildebok i mesterklasse

Garmanns sommerdager sitrer av dramatisk alvor.

Saken oppdateres.

Stian Hole er en av våre dyktigste og mest erfarne illustratører, og har blant annet laget de nye omslagene til Saabye Christensens Beatles-trilogi. Som bildebokskaper debuterte han i 2005 med «Den gamle mannen og hvalen», og fulgte opp i 2006 med den Brageprisbelønnede «Garmanns sommer», om voksesmerter og skolestartgruing.

I dette gjensynet med Garmann, den stille gutten med dype tanker, møter han «Roy i fjerde», som leker med fyrstikker i tørt gras, og «Frimerkemannen», en livsklok gammel nabo med sans for frimerker, blomster og livets storhet. Det er mer ytre dramatikk her enn i forrige bok, men også det stille ettertenksomme blir tydelig.

Illustrasjonene er laget som digitale collager i photoshop. Noen ganger er de virkelighetsnære, men som regel er det en liten twist i utsnitt, perspektiv eller detaljer som utfordrer oss til se én gang til. Holes tekster fremstår som gjennomarbeidede. Han kan være melodramatisk, noen ganger er han overtydelig, og andre ganger antydende. Han bruker bevisst kontrastene mellom det lille, nære og det store livsalvoret.

Først bok om Garmann har utkommet på mer enn 10 språk, og i Svenska Dagbladet skrev anmelderen om den at det «känns osannolikt att året skulle kunna bjuda på en mer interessant bildebok». Stian Hole lager bildebøker i mesterklasse, og dette er en leseopplevelse som både barn og voksne bør unne seg!

 

På forsiden nå