Satte livet på spill for krigsbok

- Journalister må se verden med egne øyne, mener NRKs utenriksreporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som nå gir ut boka «Siste stopp Bagdad».

Saken oppdateres.

Han har sett forlatte barn vandre hvileløst i et Bagdad i oppløsning, og sett personer bli skutt og drept av fjernstyrte israelske fly.

I fare

For journalistens vedkommende ble det heldigvis ikke siste stopp, selv om det flere ganger var nært et «Farvel Falkenberg». Som NRKs utsendte hang Sigurd Falkenberg Mikkelsen seg på de amerikanske soldatenes frontkjempere i Irak, noe som har gitt et unikt innblikk i stridens kjerne.

- Disse var ute og ble skutt på hver dag. Det var en veldig spesiell stemning.

- Var du selv i fare?

- Ja, det må jeg si. Det var flere episoder. Under de siste reisene eksploderte det på alle kanter, det var mye nærmere enn jeg liker å tenke på, svarer Falkenberg Mikkelsen. Den amerikanske frontlinjen er bare en del av boka som spenner fra 2003 til 2007. Intervjuer med den gjengse iraker som er berørt av den USA-ledede invasjonen, utgjør også innholdet i «Siste stopp Bagdad».

- For meg har det vært viktig å formidle krigens nerve som blir litt borte i det daglige nyhetsbildet. Alt som skjer før og etter at det eksploderer. I tillegg til observasjoner, går det en analytisk rød tråd gjennom hele boka. Hvordan ting henger sammen, hvorfor krigen gikk fra vondt til verre. Om den amerikanske drømmen som ble knust.

- Det er ting vi fort glemmer. Hvordan verden var før krigen startet, hvilke ambisjoner USA hadde. De skulle forandre verden og hadde en potent allmaktsfølelse. Så gikk det fire år, og verden er snudd på hodet, sier Falkenberg Mikkelsen. - Når historien skal skrives, vil det stå at det var her, i Bagdad, det amerikanske øyeblikket endte. De gikk fra allmaktsfølelse til avmakt.

Bokas lesere får også oppleve Libanon under de israelske angrepene sommeren 2006. Falkenberg Mikkelsen fant til slutt seg selv sammen med en TV2-kollega som de eneste gjenværende norske journalistene, uten en vei ut. Inne i byen Tyr fikk de blant annet se to menn på moped bli smadret av et granatangrep utført av et fjernstyrt israelsk fly.

- Da ventet vi på enten krigsslutt eller israelsk bakkeinvasjon. Det var veldig dramatisk.

- Hvorfor utsetter du deg for sånt?

- Det er viktig å formidle hva som foregår, og dette var så nære vi kom. Det handler om å gi seere og lyttere førstehåndsberetninger, noe som er mye av kjernen i journalistikken. Skal det bli bra, må en bare dra dit det skjer, mener Falkenberg Mikkelsen.

- Jeg prøver hele tiden å ikke sette meg selv i unødig fare, men noen ganger er det verdt å ta en risiko for å se hva som virkelig foregår. Det er en fin balansegang mellom det dumdristige og det veloverveide risikable.

Nye perspektiver

Det som har brent seg mest fast i journalistens, og nå forfatterens, netthinne, er synet av ensomme irakiske barn gående i Bagdad, med byens oppløsning, fattigdom og en ekstrem vold i bakgrunnen. Inntrykkene etter å ha besøkt det amerikanske militærsykehusets akuttmottak sitter også i.

- Hvordan har du forandret deg som person etter dette?

- Jeg har nok fått andre perspektiver på hva det betyr å leve i en stat som fungerer på en fredelig del av jordkloden.

- Hvordan er overgangen til å sitte på NRKs kontorer på Marienlyst i Oslo?

- Det er klart det er stor forskjell på å ta bussen til jobb og det å kjøre over ei frontlinje. Men det handler litt om å klare å skille rollene, og jeg gjør jo et ærlig forsøk på det.

- Skal du ut og reise igjen?

- De siste to årene har jeg vært opptatt med på skrive på denne boka, men det er mange steder jeg har lyst til å besøke. Jeg får bare se utover høsten og vinteren.

 
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå