Mjønes med selvmordsroman

Den første har gjort det mer enn rimelig bra. Nå romandebuterer «Johan den andre» fra forfatterkollegiet i Uka 2001.

«Det siste hoppet» har vært et begrep knyttet til trøndersk kulturhistorie siden Wanskrækks mørke historie om en ung manns selvmord med den tittelen. Johan Mjønes' første bok roman «Terminalhastighet» handler også om hovedpersonens siste hopp - en ganske så mørk historie skrevet av en mann som har sin offentlige skriveerfaring fra nattforestillingen på Uka i 1999 - og ikke minst revyen to år senere. Også som revyforfatter var Johan litt tung, ikke alle syntes sultende barn i Afrika nødvendigvis var ukerevy-tema.

- Vi syntes den var fint balansert mellom moro og seriøsitet, men det er mulig revyen «Paradoks» var litt tung, sier Johan Mjønes (32). Med seg i forfatterkollegiet i Studenteruka i Trondheim 2001 hadde han blant andre Johan Harstad.

Harstad har i årene som er gått etablert seg i norsk litteraturs absolutte elite, med to godt mottatte novellesamlinger og to enda bedre mottatte romaner, suksess som dramaturg på Trøndelag Teater og nå husdikter på Nationaltheatret. Om få dager spiller Johan Harstad med bandet sitt på privat lanseringsfest for boka til sin kompis Mjønes - en roman Harstad også har illustrert omslaget til.