Snart e-boksky i Norge

Endelig lanseres et felles norsk e-bokprosjekt.

  Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Saken oppdateres.

Etter flere forsinkelser lanseres nå endelig et felles norsk e-bokprosjekt. 4. april kan du laste ned e-bøker fra Bokskya.

– Bokskya er unik. Den er nærmest plattformuavhengig. Starter du å lese en bok hjemme på en iPad, kan du fortsette lesingen på mobilen når du sitter på toget. Bokmerkene synkroniseres, slik at du fortsetter der du slapp. Du får alltid tak i bøkene dine, sier administrerende direktør Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen.

Navnet Bokskya spiller på at bøkene lagres i «skya», altså på nettet, og at brukerne alltid har tilgang uansett hva slags leseenhet som brukes.

– På en nettbokhandel knytter du deg til Bokskya via kontoen din. Så kan du laste Bokskya ned til din smarttelefon eller ditt lesebrett og ha den liggende som en app på skrivebordet og få tilgang derfra, sier Austigard.

Han sier at det valgte HTML5-formatet sikrer bred distribusjon til Apple og Androids leseplattformer.Tviler på lønnsomheten

Mangeårig e-bokbruker og forfatter Eirik Newth har sittet i en referansegruppe som har testet Bokskya. Han tror den kommer til å fungere teknisk, men er mer i tvil om lønnsomheten.

– Jeg er veldig usikker på hvordan det kommer til å gå kommersielt. Jeg er ikke sikker på at den store kjernegruppen er klar for denne løsningen, som jo ikke er den enkleste. Det er også spennende å se hva prisene på e-bøkene blir. Jeg tror at mange vil fortsette å kjøpe sine e-bøker på engelsk, sier Newth.

Han mener en ny norsk e-bok må ligge på under 150 kroner for å treffe markedet.

– Jeg håper bransjen har vett til å legge prisen under det som har vært antydet. 300-400 kroner for en ny e-bok tror jeg ikke de kan ta, sier Newth.

Nå er det uklart om nye titler vil bli lansert 4. april. Det avhenger av om en avtale mellom forfatterne og forleggerne blir klar, skriver Aftenposten.

Newth sier at han neppe kommer til å kjøpe norske e-bøker i første omgang.

– Jeg kommer til å fortsette å kjøpe bøker på engelsk. Det er både enkelt og billig, sier Newth.Faglitteratur

Nettredaktør Anders Ericson i Norsk bibliotekforum har også fulgt e-bokbransjen i mange år.

– Jeg er spent på hva Bokskya har å tilby, spesielt innen faglitteratur, sier Ericson.

I siste nummer av Bibliotekforums nettutgave har han foretatt en stikkprøve der han sjekker et utvalg aktuelle fagbøker mot flere amerikanske nettbokhandlere.

– Jeg fant bare igjen to av fem aktuelle fagbøker i elektronisk form. Holder en seg kun til én nettbokhandel, fant jeg bare igjen en av fem. Jeg frykter at det samme kan bli tilfelle også med Bokskya, at det kun er bestselgerne som blir å få elektronisk, sier Ericson.Digitalisering

Edmund Austigard sier at han ikke har oversikt over hvor mange norske titler som blir tilgjengelig når Bokskya er klar til bruk 4. april.

– Det er forlagene som har den oversikten, vi har kun ansvaret for den tekniske løsningen, sier han.

Ifølge Aftenposten er Gyldendal klar med 500-600 titler, Aschehoug med Universitetsforlaget har rundt 350, og Cappelen Damm er allerede ute med 400-500 e-bøker. Disse tre forlagene er medeiere i Bokdatabasen, men alle forlag kan tilby e-bøker via Bokskya.

Austigard sier at det er en langsiktig visjon for Bokdatabasen å kunne tilby 100.000 e-bøker.

– Vi bør kunne tilby alle norske titler digitalt i løpet av en fem-tiårs periode, men da trengs det ekstramidler til digitalisering.

 
        
            (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

  Foto: Erlend Aas/SCANPIX

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå