– Vi vet ikke ennå om prøveperioden blirforlenget, men har rettet en formell henvendelse til avtalepartene med ønske omå forlenge avtalen i ett år. Noe av grunnen er at det har tatt tid å komme igang, og hvis vi skal få et ordentlig prøveprosjekt må vi få mer tid på oss,sier seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet til NTB.

Prøveprosjektet ble innført fra nyttår.Kulturrådet kom fram til en avtale med forleggere og forfattere som innebærerat e-bøker i 2012 er med i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur for voksne.Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen,er 970 papirbøker og 30 e-bøker.

Før jul

Kulturrådetvalgte ut sju bibliotek og biblioteksammenslutninger som skulle få være med iprøveprosjektet, men problemer med tekniske løsninger har sinket prosessen.Blant dem som ble utvalgt til å prøve ut e-bokutlån er Ryfylkebiblioteket, ensammenslutning av seks små bibliotek i Ryfylke. Ryfylkebiblioteket bleopprettet i 2009 nettopp for å kunne tilby en felles løsning for utlån ave-bøker.

Ryfylkebiblioteket lanserte opprinnelig 1.februar som startdato, men er blant bibliotekene som ennå ikke har kommet igang med e-bokutlån.

– Vi har ikke satt en ny dato, men jeg er heltsikker på at vi kommer i gang før jul, sier biblioteksjef Nina Olaussen vedfolkebiblioteket i Forsand.

Olaussen sier at hun håper prøveperioden blirforlenget, og hun ønsker at også ungdomsbøker skal komme med i ordningen.

– Vi savner ungdomsbøkene i prøveordningen.Ungdom er den gruppen vi tror har mest interesse for, og kanskje lettest for, åta dette i bruk, sier Olaussen.

Biblioteksjefen sier at det ikke har vært noenstor etterspørsel etter e-bøker.

– Vi er veldig spent på hvem som vil finne dennye tjenesten interessant, om det blir folk som bruker biblioteket i dag ellernye lånere, sier hun.

Tromsø folkebibliotek er også med iprøveordningen, og har lansert på sine nettsider atutlånet skulle starte 10. oktober. Men den tekniske løsningen fraBiblioteksentralen kom ikke på plass, og noen ny startdato er ikke fastsatt,får NTB opplyst.

80 titler

Buskerudfylkesbibliotek er det biblioteket i landet som har kommet lengst med utprøvingav e-bøker. De har gjennom en egen portal tilbudt utlån av e-bøker til lånernei Drammen, Kongsberg og Nore og Uvdal siden 2009. Men utvalget har værtbegrenset og mange har klaget over at bøkene har vært for gamle. GjennomKulturrådets innkjøpsordning får lånerne nå også tilbud om nye e-bøker, menforeløpig kun 80 titler. De ble først tilgjengelig i forrige uke.

– Dette er så nytt, at det er for tidlig å sinoe ennå om etterspørselen, sier rådgiver Dag Erlend Lohne Mohn ved Buskerudfylkesbibliotek.

Kulturrådets prøveavtale gjelder e-bøkerutgitt i 2012, men e-bøkene kan foreløpig lånes ut fram til 1. juli neste år.