Det dirrer litt i mobil-hodetelefonen når Ivar Nergaard svarer i andre enden. Stemmen kan skremme barna hans, men lydboklyttere elsker den.

Ivar Nergaard ble soleklart kåret til den mest populære lydbokinnleseren både for voksenbøker og barnebøker hos Lydbokforlaget i 2012.

Forlaget skriver i pressemeldingen: «Årets mest populære lydbokinnleser er Ivar Nergaard. Og han fikk like godt flest stemmer både i klassen for barnebøker og voksenbøker og stikker dermed av med begge prisene! Avstemmingen viser at alle de nominerte innleserne har sine trofaste tilhengere, men Ivar Nergaard er likevel en soleklar vinner denne gangen. I tillegg til selve prisen får vinneren æren av å bli portrettert av mesterfotografen Morten Krogvold.»

Selv synes det Nergaard det er stor stas å motta pris for å være den mest populære lydboksinnleseren hos Lydbokforlaget.

- Jeg ante kanskje at jeg hadde sjansen på barnebokprisen, men prisen for voksenbøker kom som lyn fra klar himmel. Jeg fryktet konkurransen fra mange skarpe innlesere som har holdt på mye lenger enn meg, forteller Nergaard til adressa.no.

Hør et utdrag fra Nergaards lesing av Doktor Proktor og det store gullrøveriet i videovinduet øverst.

Karrierestart i Trondheim

Bortsett fra østlandsdialekten, samt at Ivar Nergaard er født på Rena og bor i Oslo, skulle man tro denne dype røsten var av trøndersk opphav. Nergaard er ofte i Trøndelag hvor han har mange jern i ilden, blant annet på Trøndelag teater der han er nå er aktuell med «Alle tiders julebord» Det var også i Trondheim han la grunnlaget for denne prisen.

- Tidlig på 90-tallet ringte jeg på døra til Blindeforbundet i Trondheim. Jeg fikk jobb med å lese inn årsmeldingen deres. Så leste jeg inn ukeblader på lydbånd for dem. Etter hvert steg jeg i gradene og fikk lov å lese inn fagbøker, før jeg fikk prøve meg på skjønnlitteratur for Blindeforbundet i Oslo. Siden har det gått slag i slag.

- Whisky? Nei, takk.

Han aner ikke når han fikk den grove stemmen. Som 13-åring gikk han med fistelstemme. Han har sunget 2. bass i Domkoret i Nidarsdommen, og sammenligner stemmeleiet med orgelpipene.

- Dypest lyd har de lange pipene. Det er ofte slik at lange tynne menn med lang hals er andrebasser.

Nergaard påstår han ikke er særlig glad i whisky.

- Det er ikke noen forskjell på stemmen min om jeg har vært på en skikkelig fest eller ikke.

- Hender det at du misbruker stemmen?

- Det er heldigvis en stund siden nå. Men da jeg reagerte på at sønnen min benyttet parafinlampa, som jeg har arvet, til turnapparat – da kvakk han til. Jeg måtte bare gå ut. Jeg merker at hvis jeg bjeffer til barna, er det kraft i stemmen. Da blir de redde.

Magerumling

Neergaard skummer gjennom bøkene han skal lese inn. Han forstår raskt handlingen i bøkene, men leser sjelden slutten.

- Jeg venter med slutten for spenningens skyld.

- Hva er det vanskeligste med å lese inn en lydbok?

- Hvis jeg velger å gi karakterene i boka litte granne farge kan det være vanskelig å holde hodet klart på hvilke karakteristikker de ulike personene har. Men lydteknikerne hjelper ofte til. De har ofte store ører og husker godt. Brillene må ikke gnikke mot hodetelefonene. Så må jeg passe på å ha spist riktig frokost slik at magen ikke rumler.

Nasal neseknekk

Det holdt på gikk galt for tre år siden. Ivar knakk nesa, men brøt den på plass selv.

- Joakim Munden (lydteknikker i Lydbokforlaget) ga meg et ultimatum. Han hørte at lyden han produserte ble mer og mer nasal. Jeg sto ikke i helsekø, men bladde opp 25 000 kroner og fikk fikset nesa på en privatklinikk. En god investering for en «nosejob», som jeg tror jeg fikk trukket fra på skatten, hehe.

Nergaard håper lydbokprisen kan gi ham enda flere jobber. I så fall kan han fortsette kampen for tjukke L-er og a-endinger.

- Jeg har en dialekt i bunnen som jeg er veldig stolt av. Oslofolk er veldig redd for at man sier elj, og ikke elg. Men jeg gjør ofte om til mitt språk. Jeg er flinkere til å si elj, enn elg.

Hør et utdrag fra Nergaards lesing av Doktor Proktor og det store gullrøveriet i videovinduet øverst.

Hederspris til Ribu

Anders Ribu ble tildelt Lydbokforlagets hederspris og tittelen «Ridder av den Gylne Høreklokke».

«I løpet av nesten et kvart århundre har Anders Ribu med sin behagelige stemme og stor faglig dyktighet lest inn nærmere 600 lydbøker i en imponerende sjangerbredde. Han er en fremragende ambassadør for lydboka og en lydbokinnleser i særklasse, både med hensyn til både kvalitet og kvantitet» skriver Lydboksforlaget i en pressemelding.

Ivar Nergaard er også kjent fra Trøndelag teater. Her sammen med Hans Petter Nilsen under forestillingen Ale tiders julebord i 2008. I år er Nergaard å se på et nytt julebord ved teateret. Foto: Vegard Eggen (arkiv)