Arr i sjelen

Tre generasjoner østerrikere får her sin historie rullet opp, på godt og ganske vondt, nyansert og med hele den menneskelige pallett tatt i bruk.

Saken oppdateres.

For Ingrids foreldre, Richard og Alma, starter den andre verdenskrig 13. mars, 1938. Da marsjerer nazistene inn i Wien. Samtidig tar Richards mer enn lovende karriere som forretningsmann slutt.

Under pinsehøytiden 1945 utkjemper femtenårige Peter sammen med en flokk av hitlerjugend regulær gatekrig mot russiske soldater i Wiens ruiner.

Når den etterlengtede freden endelig melder seg, innvarsler den imidlertid alt annet enn harmoni. Ingrid planlegger nemlig å stifte familie sammen med den samme Peter.

I korte kapitler hopper vi opp og ned gjennom årtiene, alt etter hvems liv som gjennomlyses. Gradvis merker vi forørkningen av menneskene som befolker denne familiesagaen.

Når et nytt årtusen omsider opprinner, og Peter og Ingrids sønn Philipp sammen med sin kjæreste, skal overta familieeiendommen, er det ikke akkurat harmoni som sitter i veggene. Etter hvert som gamle spøkelser ramler ut av skap, blir Philipps liv innhentet av en fortid som er alt annet enn lett å forsone seg med.

«Vi har det bra» er Arno Geigers første roman, og allerede en suksess i hjemlandet. Ikke rart, for han skriver med en enestående psykologisk innsikt i hvordan slike arr i sjelen nedarves gjennom generasjoner. Fortellerstemmen i boken har en dyp kjærlighet til, og forståelse for, sine karakterer, og dette, sammen med at han også makter å formidle tragikken med en god porsjon humor, overbeviser meg om at vi har med en dikter for fremtiden å gjøre. Sverre Dahl har utført et mesterlig oversetterarbeid.  

Suksess: Arno Geigers debutroman er allerede en vinner i hans hjemland Østerrike.

På forsiden nå