Lesbart

Samtidsblikk på Stockholm kamuflert som hardkokt gangsterepos. Ingen litterær bragd, men god underholdning.

Saken oppdateres.

Lapidus er nyutdannet advokat, og suksessforfatter. Denne debuten solgte 400 000 eksemplarer i hjemlandet der oppfølgeren «Fucka inte upp» ble lansert forrige uke.

Første del av Lapidus' Stockholm noir-triologi har utgangspunkt er rikmannsmiljøet rundt Stureplan, kokainomsetning - og maktkamper i den organiserte kriminaliteten. Det er forbryterne som følges i denne boka. Og aller mest tre av dem. JW er en oppkomling fra landet som bløffer seg inn i rikmannsmiljøet, suksessen som narkotikalanger fører han dypt ned i underverdenen.

Jorge er desperat fengselsfugl på rømmen, Mrado er torpedo og høyt på strå i den jugoslaviske mafiaen. Disse tre hovedpersonene veier krysses på høyst dramatisk vis.

Lapidus siterer James Ellroy på tittelbladet, og viser med det både ståsted og ambisjonsnivå. Han kommer nok ganske til kort overfor den hardkokte amerikanske mester. Til det er språket for fattig, en teatralsk hang til verbløse «halvsetninger» for lite elegant og han trøtter leseren med å hele tiden forklare handlinger han nettopp har beskrevet.

Selve spenningsintrigen føles mye som staffasje, men boka er likevel en pageturner. Lapidus formidler sine miljøer med nerve og åpenbar kunnskap - og han har skapt skikkelser i boka som det er lett å identifisere seg med.

«Cash» er nok en bok som blir med mange på sommerferie, og de kommer ikke til å kjede seg.

 

På forsiden nå