...faller selv deri

Spennende og sammensatt fortelling, men heltinnen leverer ikke varene.

Saken oppdateres.

Advokaten Thora Gudmundsdottir kjeder seg i jobben. Etter beste evne prøver hun å bistå klienter som kjekler om filleting, men det tærer på humøret. På hjemmebane sliter hun med etterdønningene av skilsmissen sin, samarbeidet om barna med eksmannen går dårlig. Så når hun blir invitert til å ta en jobb på et nyoppstartet spa-hotell, er hun ikke vanskelig å overtale. Klienten, den eksentriske Jonas, vil ha Thoras hjelp til å heve kjøpet av eiendommen hotellet ligger på, med den begrunnelsen at det spøker der.

Uten å være helt overbevist om at denne innvendingen vil holde i en rettssak, kommer Thora til det avsidesliggende rekreasjonssenteret. Hun har ikke vært der mange timene før en død kvinne blir funnet. Det viser seg å være arkitekten Birna, som arbeidet med den videre utviklingen av hotellet. Politiet mistenker hotelleieren Jonas, og Thora må sette i gang sin egen etterforskning for å få renvasket sin klient.

Arnaldur Indridason, lokomotivet for islandsk krimlitteratur, har vist at det ikke er antallet innbyggere det kommer an på.

Kontrasten mellom det prosaiske livet i de små samfunnene og den mørke ondskapen manifestert i forbrytelsen, er felles for både han og Sigudardottirs bøker.

Hverdagen og familielivet slipper ikke taket i Thora bare fordi hun skal oppklare et mysterium. Parallelt må hun være handlekraftig mor og pleie forholdet til sin nye kjæreste. Som bokdetektiv er Thora tradisjonell, allerede før politiet har avgjort om det kan dreie seg om et drap er hun i gang med sniking og snusing. Selv om dette er underholdende lesning, byr det på en og annen logisk brist. Fortellingen er lagt opp slik at leseren vet mer enn Thora, og det blir aldri helt klart hvordan hun til slutt kommer fram til løsningen. En slik synd mot krimfortellingens regler er ikke lett å tilgi.

Fortellingen som begynner så illevarslende og fint, skjemmes av slendrian i sluttspurten.

På forsiden nå