Ikke for amatører

- I Venstre vasker vi møkka vår sjøl, sa Lars Sponheim da nestleder Olaf H. Thommessen foreslo skattefradrag for hjemmehjelp. Heldigvis sjelden skjer det så pinlig åpenlyst som i denne erindringsboka.

Saken oppdateres.

Livet er ikke for amatører, er det sagt. Enda mindre gjelder det i politikken. - Kanskje burde jeg ikke ha blitt nestleder i Venstre, har Thommessen spurt i et øyeblikk av sjelden selvrefleksjon etter at partikarrieren var over. Kronprins med mulig opprykk på vent under den brautende, nesten patologisk selvopptatte, men meget drevne Lars Sponheim! Hva var det egentlig han hadde forestilt seg «hvis Lars trakk seg av egen fri vilje og helhjertet støttet mitt kandidatur»?

Vestlandsbonden mot vestkantgutten med den siste som mulig stemmesanker i hovedstaden. Dette måtte bli skjærende dissonans, selv i en enkel C-durskala.

Thommessen har skrevet en ganske slank erindringsbok om sin ganske beskjedne rolle i rikspolitikken. Den kunne vært enda slankere. Mye er ganske pyntelig , men når det kommer til personkarakteristikkene blomstrer det.

Sponheim er rett ut sagt dum, en «naturkatastrofe», «går aldri i krigen for andre enn seg selv» og blir fra talerstolen under landsmøtet til den kua som dreit i hodet på den lille fuglen. Det er det forfatteren beskriver som «drittpakke», men her går de tydeligvis begge veier.

Exit rikspolitikeren som på forhånd hadde lovt en «ikke-oppvask-bok». Hva dette i så fall er, vet ikke jeg.

Men jeg gir gjerne trøstepoeng for en stor grad av interessant selvrefleksjon rundt sykdom og samlivsbrudd, samfunnsengasjement og det som ellers skjer «når livet snur». Forbilledlig holder han sin eks-kone, den verdensberømte Vendela Kirsebom, utenfor. Men det gir han samtidig en mulighet til å sende mange fortjente kuler med varmt i mot en grafsende sladderpresse.

På forsiden nå