Uforløst om kunstnerliv

Spennende opptakt til en historie om en sangerinne som er utbrent og forfulgt av plageånder. Tema blir imidlertid litt uforløst fordi fortellingens struktur blir for kaotisk.

Saken oppdateres.

Ånderøtter handler om sangerinnen Ingrid Vats, som er utbrent og trenger en pause. Hun forsøker å gjemme seg på et relativt øde sted hvor hun får omsorg og forståelse hos den eldre utleieren, samtidig som hun observeres på avstand av en fotograf som prøver å få glimt av henne.

Oppholdet bruker Vats til å reflektere over livet sitt, over hva som har brakt henne suksessen, over hva den har kostet. Alt presenteres episodisk med veiledende ordspråk eller lignende på ulike språk. Det er tanker omkring en oppvekst hvor foreldrene hadde et dobbelt forhold til at hun skulle bli kunstner. Det er episoder fra karriere, fra et kortvarig ekteskap som hun aldri skulle ha vært i, men som førte til en sønn hun senere har gitt avkall på. Forholdet til sønnen og ønsket om å treffe ham står sentralt i romanen. Flettet inn i refleksjonen rundt det levde livet er også episoder med plageånder fra jobben, journalister som prøver å få et skup og ikke minst et polsk alter ego som også knytter historien enda lengre tilbake enn det som er hovedpersonens egen livstid.

Et, i og for seg, spennende plot med mange spennende motiv, med særlig fokus på hvor sårbare hver enkelt er og kjente menneskers spesielle behov for å beskytte seg, men litt for kaotisk og springende til å utløse dyp identifikasjon med fortellingens personer.

 

På forsiden nå