En gedigen lesefest

Dersom du syntes Papillon var bra, vil du elske «Shantaram», en røverhistorie som makter å gjøre de sjelelige prosesser hovedpersonen gjennomgår, til en integrert del av helheten.

Saken oppdateres.

Har du vært i Bombay noen gang, så les «Shantaram», og kjenn deg igjen. Har du ikke vært der, så vil du uansett føle deg som hjemmevant i den indiske maurtuen, etter å ha lest denne selvbiografiske beretningen. Den 56-årige australieren er et fortellertalent av de helt unike, og han holdt på å gå tapt. Etter en skilsmisse gikk livet hans i oppløsning. Han mistet kontakt med datteren sin, familien sin, fremtidsdrømmene og forfatterambisjonene sine. Han søkte tilflukt i narkotika, hvilket førte ham over i kriminalitet, og til fengsel. Etter å ha sonet et par år av en dom på 20, rømmer han. Han flykter fra hjemlandet og havner i Bombay, India, hvor han lever i åtte år, og hvor denne historien utspiller seg.

«Shantaram» er en bladvender på 900 sider, og når du har lest den ferdig, ønsker du at det ennå var 500 sider til. Den er ganske enkelt fantastisk, spennende, rørende, dramatisk og melodramatisk, høylitterær og lavlitterær i en kompott som yter denne røverhistorien full rettferdighet. Kulturene han åpner døren til, er først og fremst den indiske, og forfatteren elsker den fra første stund. I en periode på to år lever han i slummen, og gjennom hans øyne åpenbarer tilværelsen, mellom plankeskurene og under plastpresenningen, seg for oss, også. Med et førstehjelpskurs tatt en gang i ungdommen, blir han straks å anse som landsbylege, og for første gang på årevis opplever han at han har en verdi, at han betyr noe for noen. Videre åpner han døren til forbryterverdenen. En uvurderlig bit av Bombays økonomi var (og er, tipper jeg) fundert på svarte penger, og med tiden blir hovedpersonen Lindsey del i den svarte økonomien.

Han søker sammen med andre lysskye eksistenser, og alle har de rømt fra et eller annet. Og blant dem som holder ham i byen gjennom åtte år, er gåtefulle Karla fra Sveits. Om dette ikke er en kjærlighetshistorie i tradisjonell forstand, er det likevel en historie om kjærlighetslengsel. Denne lengselen strekker seg like mye etter en mor og en datter som han mistet kontakten med, etter faren han aldri hadde, men som i Bombay finner sitt substitutt i en afghansk mafiaboss. Men som én av mange drivkrefter i boken, er likevel den ufullbyrdete kjærligheten til Karla blant de sterkeste. Et underliggende tema i «Shantaram» er altså sorgen over kjærlighet som ligger brakk.

På forsiden nå