Ujevnt oppgjør med mangelen på farge i den norske befolkningen

Satire som vil være sprelsk, men som ender med å sprelle for mye.

Saken oppdateres.

I det lille kalde landet mot nord er ikke utviklingen helt i rute. I en parallell virkelighet sitter det prominente eldrerådet og følger med, de er bekymret over mangelen på farge i den norske befolkningen. Så, ved inngangen til det som skal være mangfoldsåret får landet endelig sin første minister med ikke-norsk bakgrunn. Men, som vi jo alle fikk med oss, fikk ikke Manuela Ramin-Osmundsen sitte lenge i jobben. Medlemmene i eldrerådet, som består av Wangari Matai, Oprah Winfrey, Nelson Mandela, Barak Obama og Bob Marley, river seg i håret og funderer på hva som skal til for å redde Norge fra sitt homogene uføre. Kan det være at det er de fem norske jentene Monika, Hannah, Haddy, Asta og Isabell som skal bli redningen? Gjennom oppveksten har eldrerådet holdt øye med dem, og de beslutter seg for å føre dem sammen.

«Oppdrag Norge» er skrevet av de fem medlemmene i gruppa Queendom. En gjeng arbeidsomme, og svært talentfulle kvinner som man ikke kan unngå å legge merke til. Mange kjenner dem fra sceneshowene deres, etter at de har turnert landet på kryss og tvers i noen år.

Det å være norsk, men hele tiden få tilbakemelding om at man ikke ser norsk ut er deres hovedtema. Denne boka er ikke noe unntak. Med en undertone av alvor tuller og tøyser de fritt med norske kjendiser og dagsaktuelle saker. Det er fortalt i en sympatisk tone, og jentene tar ikke seg selv for høytidelig. Men det blir litt mye på en gang. De deler ut små stikk og forsiktige ballespark i alle retninger, og poengene ender opp med å slå hverandre i hjel. I stedet for at fem forfattere i sum blir fem ganger så bra, ender det opp som et minste felles multiplum. Det som fungerer best er introduksjonene av de enkelte jentene, med små glimt fra oppveksten. Her kommer den varme og inkluderende humoren deres til sin rett.

 

På forsiden nå