– Han har vært forberedt på at saken kom til å bli henlagt, sier Mjønes til adressa.no.

I dag meldte TV2 at statsadvokaten henlegger overgrepssaken mot tidligere biskop Georg Müller fordi saken er foreldet. Dermed følger han politiets innstilling om å henlegge saken.

Til adressa. no sier biskop Bernt Eidsvig at han ikke er overrasket over utfallet.

- Ut ifra det juridiske rådet jeg fikk så ville det gå slik. Jeg er glad for at dette er stadfestet når statsadvokaten nå har kommet til denne beslutningen, sier biskopen.

- Hva tror du avgjørelsen betyr for den katolske menigheten i Trondheim?

- Nå har man et ganske klart svar, og et foruroligende spørsmål mindre, sier Eidsvig.

Müller ikke avhørt

Statsadvokat Bjørn Kristian Soknes understreker overfor Adresseavisen at politiet ikke kan fastlå med sikkerhet at et overgrep er begått, slik de gjorde i media forrige uke.

– Man har ikke gjennomført et avhør av Müller, og dermed foreligger det heller ikke en klar erkjennelse fra ham. Selv om det er sannsynlig at overgrepet har skjedd, blir det galt å konstatere det som et faktum i denne saken, sier Soknes.

Han understreker at han ikke trekker fornærmedes forklaring i tvil.

– Hva tenker du om at politiet ikke har avhørt Müller?

– Hvis forholdet ikke hadde vært foreldet, ville det vært helt åpenbart at Müller ville blitt avhørt. Men når det forholdet som fornærmede beskriver er foreldet, så finner jeg ingen grunn til å kritisere politiet for det.

Menigheten ser fremover

Prest i St. Olav kirke i Trondheim, Dominic Nguyen van Thanh, sier han er glad for at man nå kan se fremover.

– Det er fint at vi kan legge saken bak oss, og gå videre i menighetslivet, sier sogneadministratoren.

Han sier at all oppmerksomheten rundt overgrepssaken har preget det katolske miljøet i byen.

– Folk har tenkt mye på dette, og det har vært mange medier her. Nå må vi se fremover, og ta vare på det gode, sier han.

Stor interesse

Torsdag i forrige uke uttalte statsadvokat Bjørn Kristian Soknes til Adresseavisen at saken kom på hans bord på grunn av den enorme interessen:

– Saken kommer til oss på grunn av dens allmenne interesse. Normalt ville politiet kunnet henlagt en slik sak selv, sa Soknes.

Müller var mistenkt for utuktig handling med barn under 16 år – straffebudet som gjaldt da overgrepet skal ha skjedd for cirka 20 år siden. Politiet har avhørt 13 vitner i saken, inkludert biskop Bernt Eidsvig som nå har ansvaret for Trondheim stift.

Taus biskop

Den tidligere biskopen tilsto seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt etter å ha blitt konfrontert med historien til offeret som nå er en voksen mann.

Adresseavisen avslørte for to uker siden at dette var den egentlige avgangen til biskopens avgang i fjor sommer. Siden har vi forsøkt å få en kommentar fra Georg Müller via blant annet eposter og brev, uten å lykkes.

Statsadvokaten henlegger saken mot Trondheims tidligere katolske biskop Georg Müller. Foto: JENS PETTER SØRAA