To sider av InkaLill

InkaLill anno 2008 er sikkert flinkere og bedre, men det var skikkelig sprut i hennes første serier.

Saken oppdateres.

Inga Lill Røsberg, som er InkaLills egentlige navn, er en norsk tegneseriepionér basert i Trondheim og fortsatt en av de få som tegner fantasyhistorier i serieformat.

Hun fikk sitt første album av «Ridderne av Dor» trykt i 1992, i høst er hun aktuell med det sjette bindet i serien om eventyreren Miranda.

Hun har et mer voksent og mye mer nyansert og uangripelig uttrykk nå, InkaLill. «De sorte alvene» som frittstående historie kan godt tåle sammenligning med franske og andre europeiske serier da de hadde sitt kvalitetetsmessige og kommersielle toppnivå midt på 80-tallet. Den virker ikke datert, men bryter ikke akkurat nytt land heller.

Da vil nok kanskje noen til gjengjeld føle at «Ridderne av Dor» har et datert preg.

Fantasyserien nyutgis nå i to tykke og velutstyrte bøker, de fire første albumene er samlet i denne første delen. Både tegninger, tekst og historie og ikke minst de forskjellige karakterenes navn har preg av lett barnslig og entusiastisk kopiering av åpenbare inspirasjonskilder innenfor fantasysjangren.

Mange vil nok ikke komme inn i historiene engang. Det er synd for dem, for historiene blir fortalt med smittende energi, er et sprudlende oppkomme av fiffige detaljer og kombinerer spenning og humor på overlegent vis. Ridderne av Dor er rett og slett finfin underholdning - uten aldersgrenser i noen retning.

RIDDERNE AV DOR: Terningkast 5

MIRANDA: Terningkast 4 
 
På forsiden nå