Nerdenes nestor

«Mperiet slår tilbake» viser hvorfor Mads Eriksen har nådd norsktoppen i tegneserier.

Saken oppdateres.

«M - Mperiet slår tilbake» fortsetter der den første boka sluttet og viser hvordan Mads Eriksen har utviklet M til en mer jevnt god serie med både originalitet på idéplanet og kvalitet i håndverket.

Kjernen i serien ble utviklet allerede i stripene samlet i M-boka «De første årene»: En ekstremnostalgisk, stolt nerdete Petter Pan-mentalitet overfor brede og smale populærkulturelle fenomener, blandet med godt utviklet hverdagssatire fra samlivet mellom M og Madammen - i betydelig grad selvbiografisk stoff fra Mads Eriksens hjemmebane.


Høstens utgivelse viser hvordan Mads Eriksen har nådd et nivå der han behersker samspillet mellom de bredt humoristiske og de absurd smale stripene. Serien beveger seg elegant på en line mellom umiddelbart tilgjengelige og satiriske betraktninger om samliv og sosiale situasjoner, og de absurde, knapt forståelige tankespinneriene langt ute i normalitetens yttergrenser. De første skaper en fortelleridentitet som gjør at vi henger med på de siste. Det er imponerende og forfriskende med så tøylesløse og surrealistiske påfunn i seriens univers. Da er det greit å dette av innimellom.


Boka viser også Mads Eriksens første serie «Gnom», som ikke holder mål i dette selskapet. For fansen er det nok uansett interessant å se hvor Mads Eriksen begynte å utvikle talentet.

Ellers må det nevnes at noe av det morsomste med denne boka er forordet fra moren på Malvik, en rørende søt «konfirmasjonstale» til tegneren som på sitt vis viser mer av Madsen bak M-en enn selv de mest intime betroelser i stripeform.


 
 
På forsiden nå