Mirakelet Jeanne

Ewo skildrer både tro og tvil med saklighet og ærlighet.

Saken oppdateres.

I 1429 grep ei ung jente inn på Frankrikes side i hundreårskrigen. Jeanne d'Arc sa at hun var ledet av Gud - og lyktes med å snu krigen. For ettertiden har hun blitt både heltinne, ideal, kjetter, martyr, helgen og mysterium.

Dette er Jon Ewos tredje biografi, etter Shakespeare og middelalderkongen Håkon III. Som de to forrige inneholder også denne en kyndig blanding av fortelling, oversiktsavsnitt og en ærlig reflekterende samtale med leseren om politiske og religiøse sider ved historien. Ewo er dyktig og lykkes med det han vil: gjenfortelle den mirakuløse historien, finne en forklaring på noen av «miraklene», og ta vare på kjernen av fascinasjon: at ei bondejente på 17 år kunne lede et land og en hær. Ewo byr på et mylder av stemmer og innfallsvinkler, noe som både krever og belønner en dyktig leser. Hvis noe skal innvendes, må det være at han er rask til å utpeke skurkene i historien.

Stella Easts fine illustrasjoner forener realistisk avbildning med en monumental verdighet som kan minne om glassmalerier.

På forsiden nå