Shabana på alvor

Saken oppdateres.

Shabana Rehman:

BLÅVEIS – MIN VEI UT AV VOLDEN

Kagge Forlag.

Som standupkomiker er Shabana Rehman for folk flest mest kjent som den som løftet mullah Krekar, men personlig – med mange gode menneskers hjelp – er hun først og fremst en som har løftet seg selv.

Dette er den ærlige historien om ei jente som to år gammel kommer til Norge sammen med familien sin fra Pakistan, men fortsetter å kalles innvandrer, lever et norsk liv, opplever tre års sammenhengende psykisk og fysisk mishandling fra ungdomskjæresten, finner seg selv sønderbanket i et parkeringshus før hun ender på en ungdomsinstitusjon der en

omsorgsarbeider misbruker henne og gjør henne gravid.

Med et slikt livsløp, hvor fins det da noen trygghet, i det minste en form for menneskeverd?

Men i et langsomt, årelangt kliv går det oppover. Det fins anstendige, gode mennesker rundt henne, advokaten Reidun, Margit på institusjonen og ”shrinken” som spår at det vil ta ti år å komme tilbake. Men boken er også en hyllest til ”den store gråten” og til det å legge alt gammelt nag bak seg.

Ved et gjensynstreff for folkeskoleklassen blir hun sittende ved siden av komikeren Zahid Ali som senere ber henne skrive tekster for seg. Og resten ”kan” vi – om den unge jenta som livet har gjennomtresket, men som snur det hele til en glitrende karriere som standupkomiker, nettredaktør og etter hvert hyllet spaltist i Dagbladet og senere i Aftenposten. 23 år gammel var hun blitt det som heter en offentlig stemme. Men ennå koster det – både for henne og for familien.

Om alt dette, om et usedvanlig livsløp, om fall og om styrke skriver Shabana Rehman uredd og reflektert. Hun er en dyktig skribent, men noen ganger føles det teksten av og til passerer grensen mot det litt snakkesalige. Her tror jeg hun kunne fått litt mer hjelp av forlaget.

Anmeldt av JOHAN O. JENSEN

 
 
På forsiden nå