Ruskete i Roskilde

BOK: Godt og aktuelt fra danske Sara Blædel.

Saken oppdateres.


I et uoversiktlig hav av nye «krimdronninger» i Danmark, skiller Sara Blædel seg ut. Hun var den første av den nye generasjonen spenningsforfattere og er fortsatt blant de beste.

Hennes krimunivers er i slekt med såvel Unni Lindell som Liza Marklund, ettersom moderne kvinneliv er sentralt. Også hun har i sine bøker to hovedpersoner, både en kvinnelig politibetjent (Louise Rick) og hennes beste venninne tabloid-journalist Camilla.


I denne boka står Louise Ricks egen forhistorie sentralt, hun tvinges til å forholde seg til fortidens skygger som hun hittil har flyktet fra. Mesteparten av handlingen foregår i Roskilde by og landsbyer i området mellom Roskilde og Holbæk, med fokus på en anstalt for psykisk utviklingshemmede.


Tittelen «De glemte pikene» henspeiler på behandlingen av psykisk utviklingshemmede så langt frem som til 80-tallet. Et rovmord i nåtiden fører til avdekking av uhørte forhold i institusjonen frem til langt ut på 80-tallet. Blædel kobler samfunnsengasjement med en god krimhistorie og krydrer det med Louise Ricks private utfordringer. Hun har skiftet jobb innen politiet, møter en ny mann og følger bestevinnenes bryllupsforberedelser.


Det er mye som skal fungere samtidig, og frem til over midtveis klarer Blædel å manøvrere de forskjellige innholdsnivåene. Det flater litt ut, løsningen på spenningsintrigen er ikke særlig overraksende og deler av den private intrigen legger seg tett mot såpeoperaen. Men innen en sjanger der klisjeer og trivialiteter florerer, markerer Blædel seg positivt.

På forsiden nå