Den kanadiske komikeren Daniel-Ryan Spaulding har turnert i nesten førti land. Han har åpnet København Pride, var den første åpent homofile komikeren som opptrådte i Serbia, og videoen hans «If Gay Guys Said The Shit Straight People Say» er sett 1.8 millioner ganger på YouTube. Han har også vært flere ganger i Trondheim. Torsdag kveld er han tilbake i byen med standup på ME Nightclub under Trondheim Pride.

Brutalt ærlig

Spauldings stil kan beskrives som konfronterende, energisk og veldig tøysete. Samtidig har den en alvorlig undertone. Han snakker ofte om fordommene han møter som homofil.

–Showet er en reise gjennom livet mitt, om steder jeg har vært, opplevelsene jeg har hatt som fremmed i et i fremmende land, og om mine tanker om kultur, identitet og seksualitet, forteller Spaulding.

Han mener humoren hans er viktig.

–Jeg tror mange ønsker å høre en komiker som er kompromissløs, intelligent og sterk, og som også er homofil, bereist og brutalt ærlig.

Høydepunkt

Lokal standupkomiker Cecilie Wold Andersen er showarrangør. Hun beskriver Spaulding som skeiv, rå og ekte.

–Her vil man bli underholdt fra start til slutt, der man aldri helt vet hvilken vei showet skal ta. Dette blir garantert et av de store høydepunktene under Trondheim Pride, mener Andersen.

–Dette er mannen som var med og åpnet København Pride, og danset med ordføreren i Århus. Trondheim Pride skal være stolte av å kunne presentere Daniel-Ryan Spaulding som en del av programmet, sier hun.

Frihet til å være seg selv

Årets festival starter onsdag og er den syttende Pridefestivalen i Trondheim. Festivalkomiteen beskriver Pride som mye mer enn bare en fest.

«Vi mener det er viktig å vise et trøndersk samhold i kampen for likeverd, juridiske rettigheter, og hvert enkelt menneskes frihet til å være seg selv. Kampen handler om et mer mangfoldig samfunn, der ingen opplever diskriminering på bakgrunn av kjønn eller seksualitet», skriver festivalen på sin hjemmeside.