- Det er et voldsomt trøkk. Ungdommen har, som jeg selv hadde da jeg var ung og lovende, en sinnssyk energi, sier Bjarne Brøndbo.

For niende gang arrangeres Gatefæst midt i Trondheim sentrum, og for femte år på rad skal D.D.E. undervise nye studenter i trønderkultur.

- Uansett om de kommer fra Hedmark eller Karmøy, har de hørt noen av låtene våre før. De vet det blir fest og allsang, og når vi spiller «Rai-Rai» blir det fullstendig ville tilstander, sier Brøndbo før han prøvesynger en strofe: «Vi ska fæst heilt t sola står opp!»

Må finne sitt kall

Brøndbo er svært glad i sitt studentpublikum, men selv beskriver artisten seg som en elendig student. I to år studerte han til å bli lærer, etter ønske fra hans mor.

- Min mor ivret etter at jeg skulle få meg utdannelse. Planen var å jobbe som lærer og spe på inntekten ved å gjøre det artigste jeg vet, å spille for folk. Slik ble det ikke, forteller Brøndbo som avsluttet utdannelsen for å satse på musikken.

Brøndbo driver også Namdal Bilopphuggeri, og artisten blir ofte invitert til skoler for å snakke om hvor viktig håndverkerfaget er.

- Du kan være lykkelig og vellykket uten en mastergrad. Det som er viktig er at du finner noe du er flink til og synes er artig, sier Brøndbo.

Forelska i lærer'n

For første gang går gatefesten over to dager. Onsdag er det Jaa9 & OnklP, Kjartan Gaulfossen & Erlend Smithee og Conurbia som skal trekke publikum til festområdet mellom Nidarosdomen og Olav Tryggvason-monumentet på Torvet. Perfekte kulisser for en trønderfest, mener prosjektleder Geir Arne Torgersen i Gatefæst.

- Gatefæst får en morsom innramming mellom domen og statuen, du får det ikke mer erketrøndersk enn dette, sier Torgersen.

Torsdag kveld er det den trønderske musikkulturen som skal spres oppover Munkegata. D.D.E. har med seg Dag Ingebrigtsen, Chand og Fremmed Rase. Brøndbo gleder seg til at D.D.E. skal være backingband når Ingebrigtsen skal synge «Forelska i lærer'n».

- Som nykonfirmert namdaling hørte jeg sangen på fest. The Kids var de største stjernene jeg hadde anledning til å se på en scene, og jeg drømte om å oppleve det de gjorde. Det har jeg fått, og i dag er Ingebrigtsen for meg en legende, forteller Brøndbo.

Opptatt av sikkerheten

Med en gate full av studenter og andre publikummere, jobber arrangørene målbevisst med sikkerhetsrutinene.

– På ni år har vi ikke hatt en eneste voldsepisode, bank i bordet. Det er vi veldig stolte av, sier Torgersen.

Han mener at kombinasjonen av god bemanning med vakter og mennesker som er innstilte på å ha morsom konsertopplevelse, gjør sikkerhetsarbeidet lettere.

– I tilfelle noen skulle bekke over eller få problemer, har vi et telt hvor de får mat, vann og kaffe før vi kjører dem hjem. I fjor kjørte vi hjem fire personer av diverse årsaker, sier Torgersen.

Gatefæst i Munkegata onsdag og torsdag kl. 19.00.

Bjarne Brøndbo får energi av å opptre for studentene i Trondheim og gleder seg til å lage Gatefæst i år også. Foto: mari vold
Trønderske artister går sammen under Gatefæst og Dag Ingebrigtsen får med seg D.D.E. som backingband på «Forelska i lærer'n» Foto: mari vold