Åpner med fanfare fra alle hustak

Hele byen skal høre at Kimen kulturhus åpnes for publikum fredag

Kultursjef Jarle Førde håper på stort oppmøte 

Saken oppdateres.

- Det blir en fantastisk dag. Vi snakker om en storslått åpningsfest som er åpen for alle, sier kultursjef Jarle Førde.

Fredag skal Stjørdals nye kulturhus åpnes for publikum med gratis underholdning på ni scener i kulturhuset og på én utescene. Hele byen skal merke at aktiviteten på Kimen er i gang, lover Førde.

LES OGSÅ: Bli med inn i kulturhuset

Kronprinsen om Kimen

- Vi åpner med en fanfare fra alle hustak rundt kulturhuset der 150 messingblåsere deltar. Vi har også med et kommunalt kor på 200 mennesker, forteller en spent kultursjef.

Den offisielle åpningen av Kimen vil kronprins Haakon Magnus og Stjørdals ordfører Ivar Vigdenes stå for. Kultursjefen har store forventninger til kronprinsens åpningsord.

LES OGSÅ: Kronprinsen til Kimen

- Navnet «Kimen» er tatt ut ifra Ole Vigs ånd. Tanken bak er at bygget skal være i folkeopplysningens navn. Vi prøver å så en kime som skal vokse og bli en stor kulturinstitusjon. Dette tror jeg kronprinsen vil ta tak i, sier kultursjefen.

- Hvor mange besøkende venter dere på fredag?

- Jeg hadde i utgangspunktet sett for meg opp mot 4000 gjester, men når vi ser værmeldingen og interessen som har vært, kan det fort bli opp mot 10 000, sier Førde, som håper folk fra hele regionen vil ta turen til Stjørdal denne helga.

LES OGSÅ: Dette er Norges mest moderne kinosal

- I tillegg til åpningen av Kimen er det Stjørdalsdagene og VM i rallycross denne helga. Hvis noen lurer på hvor de skal ta turen, er det til Stjørdal, oppfordrer Førde.

Tett program på ti scener

I løpet av fredag kveld vil rundt 150 lokale og nasjonale artister presenteres på de ulike scenene rundt på huset. Blant dem er forfatter Lars Saabye Christensen som sammen med bandet sitt Norsk Utflukt holder konsert på biblioteket. Både Opera Trøndelag og Blues in Hell deltar på åpningen, og på utescenen opptrer blant andre Samsaya og Rasmus & Verdens Beste Band. I Stjørdal kirke har Ytre Suløen Jass-ensemble konsert sammen med gospelsangeren Tricia Boutte fra New Orleans i USA. Trondheimsolistene med gjester spiller i kulturhusets kammersal og Luftforsvarets musikkorps har show med Frode Alnæs og Åsleik Engmark i Storsalen. Lokale aktører, som blant andre byens revymiljø og dansemiljø, vil også ha egne opptredener.

LES OSGÅ: Åpner operauken i Stjørdals nye storstue

- Vi vil presentere ulike artister i saler som passer dem. Jeg gleder meg til å gå innom alle salene og se hvordan de fungerer. Dette blir rett og slett en premiere på alle av husets scener, sier Førde.

Professor i samspill

Etter åpningsfesten venter hverdagen for Kimen kulturhus. Den blir allsidig, tror kultursjefen.

- Jeg vil bruke hele huset som et stort orkester, sier Førde, som selv er musiker og som var leder for jazzlinja ved NTNU i mange år.

LES OGSÅ: Variert høstprogram på Kimen

- Vi skal bruke de samme ingrediensene vi bruker i musikalske samspill. Vi skal ha den samme rytmen, noen skal være solister og noen skal akkompagnere, vi skal bruke balanse og dynamikk, fortsetter Førde, som startet i jobben som kultursjef i september i fjor. Etter snart ett år i stillingen, kan han konkludere med at han trives godt.

- Jobben ble lansert som Midt-Norges mest interessante kulturjobb, og det tror jeg har slått bra til. Vi er samlet ulike institusjoner under samme tak, fra kirke til kino. Vi har to fantastiske konsertsaler og et flott parkområde midt i Stjørdal sentrum. Kulturhuset kan påvirke hele regionen og bli en magnet for gode opplevelser, sier Førde.

Åpning av Kimen kulturhus på Stjørdal fredag kl. 18.00.

Billetter kan bestilles på kulturhusets hjemmeside.

Luftforsvarets Musikkorps lager show sammen med Frode Alnæs og Åsleik Engmark. 

Luftforsvarets Musikkorps lager show sammen med Frode Alnæs og Åsleik Engmark. 

Lars Saabye Christensen spiller med bandet sitt Norsk Utflukt under åpningen av Kimen kulturhus 

Lars Saabye Christensen spiller med bandet sitt Norsk Utflukt under åpningen av Kimen kulturhus 

Samsaya spiller gratiskonsert på utescenen. 

Samsaya spiller gratiskonsert på utescenen. 

På forsiden nå