- Det blir en spesiell konsert for oss, sier Kari Rueslåtten, som sammen med Anneke van Giersbergen og Liv Kristine Espenæs Krull utgjør The Sirens.

Trioen har turnert i Europa og Sør-Amerika det siste året, og denne helga avslutter de sin turne i Trondheim.

Populært live-konsept

På 90-tallet var de kjente som vokalister i hver sine metallband. Rueslåtten i trondheimsbandet The 3rd & The Mortal, Espenæs Krull i stavangerbandet Theatre of Tragedy og nederlandske van Giersbergen i The Gathering. De tre blir å regne som rollemodeller for mange yngre utøvere i metall-sjangeren. Nå gjør de tre vokalistene suksess med gruppa The Sirens. Bandet har kun tre egne låter på repertoaret, resten består av en miks fra deres musikkarrierer.

- The Sirens er et live-konsept hvor vi henter låter fra de tre metalbandene vi spilte i og fra våre soloprosjekter, sier Rueslåtten.

Hun hadde aldri trodd hun skulle spille de 20 år gamle låtene igjen, og hun var derfor svært spent på hvordan prosjektet ville bli mottatt av publikum.

- Folk har vært så entusiastiske, varme og forståelsesfulle. Det har vært så gøy, og jeg er så stolt og glad for å få være med på dette, sier Rueslåtten.

Et avgjørende møte

Lørdag avsluttes eventyret på Sverresborg. Konserten er deres eneste i Norge, og for øyeblikket trioens siste.

- Dette er den siste planlagte konserten med The Sirens, men kanskje blir flere. Det er godt å få ha den siste her hjemme, sier Rueslåtten.

Etter at The Sirens har spilt, tar Nightwish over Sverresborg Arena på lørdag. Også det finske metalbandet avslutter sin festivalsesong i Trondheim.

- Jeg har et veldig spesielt forhold til Nightwish, sier Rueslåtten.

Sangeren og låtskriveren hadde sluttet med musikk da hun møtte Tuomas Holopainen, grunnleggeren av Nightwish, i Trondheim for tre år siden. Møtet med Holopainen fikk stor betydning for henne.

- Han fortalte at han hadde blitt inspirert av musikken jeg hadde gitt ut med The 3rd & The Mortal. Møtet med ham ble igjen en inspirasjon for meg, det ble starten på vegen tilbake til musikken, forteller Rueslåtten.

Hun begynte umiddelbart å skrive igjen etter møtet. I 2014, etter en åtte år lang pause fra musikken, kom soloalbumet «Time to Tell». På låta «Why so Lonely», en coverversjon av The 3rd and the Mortals versjon fra 1994, bidrar Holopainen på piano og keyboard.

Nytt soloalbum

- Nå når jeg har startet med musikk igjen, er det en gåte for meg at jeg slutta. Det er jo så artig. Jeg føler at brikkene har falt på plass, sier Rueslåtten. Hun har ikke møtt Holopainen siden det første møtet, men på lørdag skal de dele scene. Også det nye albumet er akustisk.

- Det tror jeg blir veldig artig. Han er en veldig jordnær fyr, sier Rueslåtten.

Etter Sverresborg-konserten skal Rueslåtten konsentrere seg om sin solokarriere. I oktober gir hun ut et nytt album, og allerede på fredag slipper hun sin nye singel «Battle Forevermore». I likhet med hennes forrige album er dette en akustisk plate, men hun beskriver den som litt mørkere og mer melankolsk enn «Time to Tell».

- Vi drar på litt mer hele veien. Det er nok også litt flere elementer av folketone på denne plata, sier Rueslåtten.

The Sirens og Nightwish på Sverresborg Arena lørdag.

Kari Rueslåtten, Anneke van Giersbergen og Liv Kristine Espenæs Krull utgjør The Sirens. På lørdag spiller de før Nightwisk på Sverresborg Arena. Foto: Stefan Heilemann