Langaas har jobbet som kunstner i 50 år, og har for lengst etablert seg som en av våre mest folkekjære kunstnere. Den nordnorske naturen har en sentral plass i hennes bildekunst, ragende fjellvegger og sjøer dominerer det visuelle uttrykket, gjerne med menneskelig bebyggelse som klynger seg til de tøffe omgivelsene.

–Litografiene har et abstrakt uttrykk som appellerer til mange, forteller kontaktperson i Modern Art Gallery, Åse Juul.

–Jeg har erfart at mennesker som i utgangspunktet har hatt veldig ulik smak, finner noe i Langaas' bilder som fascinerer, fortsetter hun.

Kunsten som en del av livet

Langaas er nå over 70 år, og har vært syk over lengre tid. Hun sitter i rullestol, har måttet slåss mot kreft og har kraftig nedsatt lungekapasitet. Likevel har det aldri vært snakk om å pensjonere seg.

–Når jeg spør henne om hun kunne tenke seg det, får jeg til svar at det ikke er mulig, kunsten er livet hennes. Som kunstner er man avhengig av å få skape og være kreativ, sier Juul. Langaas er opprinnelig utdannet i bildevev, men begynte med litografi da dette ble for tungt arbeid for henne.

Litografi er en grafisk teknikk for trykking av bilder. Trykkmetoden er såkalt plantrykk og bygger på at fett og vann avstøter hverandre. Det er en omstendelig prosess som krever mye tålmodighet, og det ligger mye arbeid bak hvert bilde.

Fornøyd publikum

Utstillingen åpnet lørdag, og allerede har Juul mottatt flere gode tilbakemeldinger fra publikum. I tillegg til Langaas' litografier utstilles også en rekke andre kunstnere.

–Vi viser blant annet verker av Elling Reitan, Kjell Thorjussen, Thorstein Rittun og Øivind Jorfald, forteller Juul. Hun er opptatt av at Modern Art Gallery skal gjøre en god jobb for sine kunstnere, og samtidig ha varierte utstillinger slik at de kan nå ut til et så bredt publikum som mulig.

–Vi har 50 kunstnere som er tilknyttet vårt galleri, og kan dermed by på mye forskjellig kunst og ulike teknikker. Naturalistisk, abstrakt og akt, for å nevne noe, sier hun.

Utover høsten kan Juul presentere et tett program ved galleriet. Hun ser spesielt frem til jubileumsutstillingen til Kjell Thorjussen, som også har vært kunstner i 50 år.

–Han er veldig dyktig, og har en naturtro, tradisjonell stil, sier hun. Modern Art Gallery skal ellers ha en ny hovedutstiller hver fjortende dag utover høsten.

Utstillingen med Eva Langaas' litografier er åpen frem til 12. august, på Modern Art Gallery kl. 10:00-18:00 mandag til fredag og kl. 10:00-16:00 lørdag.

Eva Langaas' litografier er inspirert av nordnorsk natur og ser på det menneskelige i møte med naturen.