Det er komponisten Lasse Thoresen som har skrevet stykket «sprang», et bestillingsverk på omlag 25 minutter. Thoresen fikk Nordisk råds musikkpris i 2010. I kveld skal verket urfremføres i Håkonshallen i Bergen.

- Dette blir en helnorsk konsert med en rød tråd som spenner fra folkemusikk og moderne toner i Thoresens «Sprang», til Holbergsuiten av Edvard Grieg. Det blir samtidsmusikkens språk sammen med slåttemusikk i Bergen ikveld, og dette svinger som bare rakkern, sier kunstnerisk leder for Trondheimsolistene, Øyvind Gimse.

I halvannen time skal Trondheimsolistene og Hemsing-søstrene svinge seg med både ny og velkjent musikk, og hele konserten blir direktesendt på NRK P2.

Komponisten som coach

- Dette er en konsert som Festspillene har satset litt ekstra på. Nye komposisjoner er alltid mer krevende, og krever bla mye mer prøvetid. Vi startet med første arbeidsøkt i februar, og komponisten har flere ganger vært innom på prøvene for å komme med innspill og bidra med justeringer. Det blir litt sånn som forleggere jobber i forhold til forfattere, de bidrar underveis i prosessen, sier Gimse.

Trondheimsolistene stiller med 16 musikere i orkester og fire solister. I tillegg til Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, bidrar Gjermund og Einar Olav Larsen.

- Folkemusikkinnslaget gir programmet i kveld et stort spenn, det blir litt av et «sprang», sier Gimse.

I morgen drar hele ensemblet til Steinkjer og holder samme konsert i Steinkjer kirke.