Dokumenterer Snåsamannen i 3D

Margreth Olin og Kim Hiorthøy er blant dem som har fått støtte fra talentordningen «Nye veier» for å lage film.

Under lupen: Snåsamannens liv skal dokumenteres i det som kanskje blir to filmer om snåsningen. Den ene lages av Margreth Olin.  Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Speranza AS og regissør Margreth Olin er tildelt 918750 kroner i utviklingstilskudd til kinofilmen som handler om Snåsamannen, Joralf Gjerstad. Den har fått navnet «God».

Mot det gode

I «God» presenteres vi for mennesker som på forskjellige måter er sviktet av systemet, og som selv har gitt opp. Vi skal få anledning til å bli ordentlig kjent med Gjerstad, en mann som mange mener har brukt 65 år på å hjelpe andre mennesker til et bedre liv. Andre er skeptiske til hans såkalte overnaturlige evner. Uansett hva man tror eller ikke tror - Olin er en erfaren filmskaper og det er i alle fall grunn til å tro at hun kommer under huden på Snåsamannen med denne dokumentaren.

Kanskje må hun dele på oppmerksomheten med tre andre filmskapere som også lager film om Gjerstad, nemlig Dag Rune Johansen, Marte Hallem og Hans Petter Sundal. De skal lage dokumentaren «Bygdedoktoren», som skal være ferdig til våren.

Les også: Får 200 000 for å lage film om Snåsamannen

Prøver seg som regissør

Kim Hiorthøy er først og fremst kjent som billedkunstner og musiker, og mange kjenner han nok som mannen bak designet på omslaget til Motorpsychos album «Still Life With Eggplant». Nå debuterer han som langfilmregissør med «Løperen og hesten», som han også har skrevet manusutkastet til. Filmen beskrives som en humoristisk og hverdagssurrealistisk fabel om en mor og en sønn som forsøker å finne en måte å leve på etter at den store krisen har inntruffet. Hiorthøy og Motlys AS har fått 1143750 kroner i utviklingstilskudd fra Nye veier for å lage filmen.

Vil dele på Sletta

«Terningsystemet ble ikke oppfunnet for utgivelsene til frøyværingen Sletta. Han er ikke «god» eller «dårlig» i tradisjonell forstand. Arvid Sletta er sin egen skala», skriver Ole Jacob Hoel i en anmeldelse av musikken til Arvid Sletta. Ape&Bjørn AS og regissør Joern Utkilen er tildelt 202500 kroner i utviklingstilskudd til det som skal bli en dokumentarfilm om kultmusikeren, og er dermed et skritt nærmere sitt ønske om å dele Sletta med folket. Utkilen ble nominert til Amandaprisen i 2011 med «Asylum» og vant publikumsprisen i Clermont Ferrand med «Wind over Lake».

I tillegg har dokumentarregissør Line Hatland har fått 244000 kroner i tilskudd for å lage filmen «Over streken», som handler om mennesker som fantaserer - og noen ganger utfører - handlinger som ses på som uakseptable.

På forsiden nå