Byfest Stjørdal er navnet på arrangementet som strekker seg 11. – 20. august. Det inneholder mye mer enn den store dobbeltkonserten lørdag 19. august.

- Nå skal vi trene under byfesten, så får vi ser hva som skjer videre. Tanken er å hente store internasjonale artister hit, sier kultursjef i Stjørdal, Jarle Førde til Adresseavisen.

Dobbeltkonserten med de kjente norske artistene Bernhoft og Violet Road blir lørdag 19. august. Det er samme helg som populære Pstereo arrangeres på Marinen i Trondheim. Førde sier de ikke har vært i kontakt med arrangørene der før de bestemte seg.

Ser ikke på det som konkurrent

- Jeg ser ikke at vi konkurrer med hverandre. Vi vil komplettere hverandre, sier Førde, og utdyper med å snakke om at de nok henvender seg til et mer voksent publikum enn programmet til Pstereo gjør. Det er også festivalsjef Bård Flikke i Pstereo enig i.

Artisten Jarle Bernhoft har fått sitt virkelige gjennombrudd og hylles også internasjonalt. 19. august kommer han til Stjørdal. Foto: Sigve Prestness

- Vi ser ikke dette som en konkurrent. De henvender seg ikke til det samme publikummet som vi gjør, sier Flikke.

Han ønsker arrangementet i Stjørdal velkommen og understreker at det er bra at det skjer mye. Samtidig peker han på at det er et tøff konkurranse om folks oppmerksomhet i det aktuelle tidsrommet.

- Hele august er smekkfull. Den samme uken som dette er det jo Toppidrettsveka i Trondheim og Nor-Fishing. Det betyr at hotellene er fulle og at det er vanskelig å trekke folk utenfra, sier Flikke.

2800 billetter

Arrangørene i Stjørdal har gått svangre med planene i lengre tid. Første bit falt på plass for et halvt år siden, da Jarle Bernhoft ble booket, og siden har det gått slag i slag. Denne uken legges 2800 billetter ut til dobbeltkonserten, som blir eneste mulighet for publikum og se artistene på en trøndersk scene i år.

Det fantastiske livebandet Violet Road står på scenen i den nye parken i Stjørdal under en dobbeltkonsert 19. august. Foto: Bjørn Opsahl

- Vi er nøkterne. Vi har plass til 6000, men vi trenger 1000 publikummere for å gå i null, sier Førde og skryter av konsertarenaen de bygger i forbindelse med kulturhuset. Tanken er å gjøre plassen foran kulturhuset og byparken til en anerkjent konsertscene.

- Omgivelsene blir fantastiske. I grunnen ligger alt som trengs for enkelt å bygge opp en arena, og vi kan bruke fasilitetene i kulturhuset bla til garderober og Vip-arrangement i forbindelse med konserter. Vi har alt som trengs, sier Førde.

Fullt festivalprogram

Under en markering i Vektersalen i Kimen i Stjørdal mandag presenterte kultursjefen sammen med Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) og flere andre lokale aktører fra kultur- og næringsliv, planene for årets byfest. Planen er at dette skal bli et årvisst arrangement. Vigdenes omtaler Byfest-planene som enda en skritt i å bygge byen Stjørdal.

- Det er et viktig skritt, sier han

Første helg i byfesten, 11. og 12. august blir det dansemusikk fra en rekke artister under arrangementet Dansehælg ved Prestmoen kulturpark. Bak arrangementet står bandet Jhohans og kulturparken.

I løpet av uken blir det også Operagalla i Kimen i regi av Opera Trøndelag.

- Stjørdalsdagene på steroider

I den nye Byfest Stjørdal skal også de tradisjonsrike Stjørdalsdagene inngå. Leder Bart Kriens i Halsen skolemusikk, som har stått bak arrangementet, understreker overfor Adresseavisen at Stjørdalsdagene, som har røtter helt tilbake til 60-tallet, ikke forsvinner.

- Dette er Stjørdalsdagene på steroider. Vi har forsøkt flere endringer de siste årene, og vi har drømt om å få til noe sånt som dette, men vi er en frivillig forening og vil ikke ha musklene til å få det til, sier han.

Også den lokale næringsforeningen ser at en byfestuke kan være bra for den lokale handelsstanden og næringslivet.

- Byfest i Stjørdal? Ja! Helt klart, fastslo daglig leder i næringsforumet, Torstein Mørseth, da planene ble presentert mandag.

- Vi planla egentlig det første året som en pilot, men så kom blant annet Bart (Kriens) og sa at det var bare å kjøre på. Så nå gjør vi det, sier Førde.