Elleve tips til spelsommeren

Historiske spel og musikkspill trekker folk i bygd og by over hele landet. Her er noen av sommerens oppsetninger:

«Spelet om heilag Olav». 

Saken oppdateres.

Juni

«Mio min Mio» av Astrid Lindgren er årets oppsetting på Munkholmen fra Teaterlaget Bul. Teaterlaget er et tradisjonsrikt amatørteaterlag midt i Trondheim. Målet deres er å skape både voksen-, barne- og ungdomsteater av høy kvalitet.

Tid: 8. juni - 29. juni

Sted: Munkholmen

Nett: bulnidaros.no

«Håkon og Kark» er kanskje bedre kjent som Korsvikaspelet, en bloddryppende historie om Norge, gudstro, lojalitet og dødelig kjærlighet. Historien tar for seg da Håkon ladejarl ble drept av trellen Tormod Kark under grisebingen i Rimol. Idar Lindsmanus ble første gang fremført i 1995. Musikken er komponert av Frode Fjellheim. Regien er ved Catrine Telle.

Tid: 21. - 24. juni

Sted: Korsvika i Trondheim

Nett: korsvikaspillet.no

«Håkon og Kark». 

 

«Lady Arbuthnott - Frua fra Elverhøy» er et kritikerrost musikkspill om britiske Barbara Arbuthnott og hennes dramatiske liv i Sunndal på 1800-tallet. Stykket, som er skrevet av Stig Nilsson og Lars Ramsøy-Halle, spilles i år for 23. gang. I 2018 er det 150 år siden Barbara Arbuthnott begynte byggingen av Elverhøy og bosatte seg permanent i dalen.

Tid: 20. - 30. juni

Sted: Sunndal kulturhus

Nett: ladyarbuthnott.no

«Lady Arbuthnott». 

 

«Kristin Lavransdatter» på Jørundgård bygger på trilogien av Sigrid Undset og manus av Svein Gundersen. Årets Kristin spilles av Heidi Ruud Ellingsen.

Tid: 23.- 30. juni

Sted: Sel i Gubrandsdalen

Nett: kristinspelet.com

«Oda fra havet» er basert på trilogien «Folket i Spåhålet». Marte Hallem står for både manus og musikk. Det er en fortelling om å vokse opp på Trøndelagskysten på 60- og 70-tallet, om kvinnekamp i utkant-Norge, om kjærlighet og håp, om tro og overtro, og om å leve med havet som nærmeste nabo og viktigste næringsvei. Evy Kasseth Røsten spiller Oda Markusen i årets oppsetning.

Tid: 29. juni - 1. juli

Sted: Mausundvær

Nett: odafrahavet.no

Juli

«I gruvgangens mørke - tusen alen under jorden» er en enakters teaterforestilling som varer i 20-30 minutter, i Bergmannshallen nede i Olavsgruva på Røros. Forestillingen tar publikum med tilbake til 1738, i en tid da status, makt, klasseskille og fasade preget menneskers hverdag minst like mye som i dag. Axel Barø Aasen og Viktor Ålråk står bak produksjonen.

Tid: 1. - 31. juli

Sted: Røros

Nett: tusenalen.com

«Fru Guri fra Edøy» er en gripende historie hvor sterke kvinneskikkelser flettes sammen med tro, kjærlighet, tragedie og lykke. Peggy Kruse har skrevet stykket og musikken er ved Asgeir Gjøstøl. På årets rolleliste finner vi blant annet Nina Woxholtt, Hans-Erik Dyvik Husby, Line Verndal og Torgeir Reiten.

Tid: 12. - 15. juli

Sted: Gurisenteret på Edøy i Smøla

Nett: gurisenteret.no

«Spelet om heilag Olav» er Norges mest berømte utendørsspel og utgjør kjernen i festivalen «Olsokdagene på Stiklestad». Stykket er skrevet av Olav Gullvåg, og Paul Okkenhaug har komponert musikken. Til nå har over 800 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad.

Tid: 25. - 29. juli

Sted: Stiklestad

Nett: stiklestad.no

«Elden» har vokst til å bli blant Norges største utendørsspel. Stykket er skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug. I år har Catrine Telle regien i det dramatiske stykket ved Slagghaugene på Røros. Skjalg Mikaelsen Raaen er ny musikalsk leder.

Tid: 26. juli - 4. august

Sted: Røros

Nett: elden-roros.no

«Elden». 

 

August

«Slaget på Testiklestad» er en ellevill musikalkomedie i historisk ukorrekt speldrakt skrevet av Mads Bones, Ole Christian Gullvåg og Olve Løseth. Musikken er komponert av Kyrre Havdal. I utgangspunktet skulle stykket spilles for aller siste gang i fjor. Men i desember 2017 ble det kjent at skuespillerne gjør «cumback» i år.

Tid: 27. juli - 8. august

Sted: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Nett: Facebook

«Pe-torsa» er en forestilling som preges av dynamitt, forviklinger og nabokrangel, og som tar utgangspunkt i hverdagslivet i Kvelia på 50-tallet.

Tid: 23. - 26. august

Sted: Kvelia, Lierne

Nett: pe-torsa.no

På forsiden nå