Et klassisk vennskap

I fjor sommer ble «Friendship» med Junipher Greene kåret til tidenes beste norske album. Ett år etter fremføres hele albumet live eksklusivt på Storåsfestivalen.

Saken oppdateres.

- Er det ikke dette man kaller skrekkblandet fryd, ler Bent Aaserud, som forsikrer at bandet er godt i gang med øvingen foran begivenheten. Det vil være første gang på nesten 25 år at Junipher Greene spiller sammen - så det er også god grunn til å øve litt.

Norsk rock var oversiktlig tidlig på 70-tallet. De ledende bandene var Popul Ace, Prudence, Aunt Mary, Junipher Greene, Saft, Undertakers Cirkus og Ruphus.

Albumet som virkelig står igjen fra den tiden, ved siden av Prudence' debutalbum, er «Friendship» med Junipher Greene - det første doble rockalbumet i Norge, med tittelkuttet som varte en hel plateside.

Redd for å ødelegge myten

- Det var en litt av en satsning den gangen, vi måtte spytte i penger selv også. Men det gikk, den solgte etter forholdene bra, sier Aaserud om plata som av en jury i Dagens Næringsliv i fjor ble kåret til tidenes beste norske rockalbum.

I mange år har legenden jobbet for albumet. Bandet motsa seg lenge tanker om nyutgivelse. De trodde myten vil sprekke, at folk ville oppdage hvor dårlig den egentlig var.

- Men så hørte vi på den og fant ut at den kanskje ikke er så gæli likevel, smiler Aaserud beskjedent. Nå er albumet tilgjengelig på cd, og kommer om ikke altfor lenge i en ny utgave, der også en tidlig demoversjon av albumet er med som bonus.

Har samarbeidet i 40 år

Junipher Greene holdt på i sin klassiske besetning i tre år, fra 1969 til 1972, men parhestene Bent Aaserud og Geir Bøhren begynte allerede i 1966 og ga ut en LP som Junipher Greene så sent som i 1982. Senere har de to hatt et riktig så suksessrikt komponistsamarbeid, de er blant annet Norges desidert mest brukte komponister til filmmusikk.

I 40 år har de nå samarbeidet musikalsk, det gir nok noen samhandlingsfordeler nå når hele bandet skal samles for første gang siden Club 7 hadde 20-årsjubileum i 1984. Junipher Greene var husband på Club 7 i klubbens storhetstid og møtte da en rekke av de sentrale norske og internasjonale utøvere i så vel rock som jazz, soul og blues. Bandet hadde et konglomerat av inspirasjonskilder, fra Pink Floyd til streit blues.

Per Willy Rydningen skal vikariere på orgel, men resten av den originale kvintetten er på plass på Storås: Freddy Dahl på vokal og gitar, Øyvind Wilbo på bass Bent på gitar og fløyte og Geir på trommer.

Tronsaune hadde ideen

Utgangspunktet for konserten er en samtale Bent hadde med daværende Storåssjef Per Tronsaune på Kosmorama for to år siden - da hadde det å spille klassiske album fra start til mål bredt om seg i Storbritannia og USA. Patti Smith, Roger Waters og Arthur Lee har gjort det. I Norge er det hittil bare «Juba Juba» som har vært gjort på samme vis.

- Storåsfestivalen er jo en moderne hippiefestival og det passer godt til oss og det vi holdt på med den gangen, sier Aaserud.

Det har vært snakk om noen flere opptredener med «Friendship» i høst. Men det er slett ikke sikkert det blir noe av. Storås blir første og muligens siste mulighet for å følge et klassisk norsk vennskap fra start til mål.

 
På forsiden nå