Kaudervelsk X 3

Jo Strømgren Kompani feirer tiårsjubileum med forestillingsmaraton på teaterfestivalen i Porsgrunn.

Saken oppdateres.

- Det blir mange fester i år - men den første er i Porsgrunn, sier Strømgren. Lørdag inntar kompaniet Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival (Pit) med tre forskjellige produksjoner. Kompaniet er kjent for sin egenartede blanding av dans, kaudervelsk og antiautoritær humor. Til Porsgrunn sender de «Selskapet» (2008), «Orkesteret» (2006) og «Departementet» (2004), med vekselvis arabisk, finsk og russisk kaudervelsk.

Teaterfest i Porsgrunn

- Dette gir mulighet for folk til å se bredden i kompaniets produksjon, sier festivalsjef Trond Hannemyr. Fredag gikk startskuddet for den 14. festivalen i rekken. I fjor kunne de telle 30 000 besøkende. I år spår Hannemyr at enda flere besøkende i den uken festivalen varer. I tillegg til forestillinger på høyt internasjonalt nivå lokkes teaterinteresserte med rundt 150 gratisarrangementer rundt omkring i byen.

Ikke redd for kos

- Vi er ikke redd for at folk skal kose seg i salen, sier Hannemyr, som erklærer festivalen som en brubygger mellom folketeater og avant garde.

Strømgren rekker så vidt et par festivaldøgn i helgen - før han må tilbake til prøvene på «Pseudonymet» på Trøndelag Teater. Han beskriver kompaniets tiårige historie på følgende vis:

- I starten var vi veldig ivrige på hele tiden å finne på nye måter å uttrykke oss på. De siste fem årene har jeg blitt enig med meg selv om hva jeg har lyst til å uttrykke og hvordan. Heldigvis sammenfaller dette med hva det internasjonale markedet vil ha: Grotesk humor på kaudervelsk - og litt dårlig dans, smiler Strømgren, som deler kompaniets historie kontant i to - før og etter de havnet på statsbudsjettet.

Feirer med venner

- Man kan si at de første fem årene var vi et kulturrådskompani. De siste fem årene har vi vært et publikumskompani. Noen kan kanskje si at «den strategien vil ikke vare lenge». Men det er vi som turnerer mest i verden av norske teater- og dansekompani - så noe må vi ha gjort riktig.

TV-ADRESSA: Se klipp fra Orkesteret

I løpet av året skal Jo Strømgren Kompani innom blant annet Vilnius, Bergen og New York, for å ende opp i Oslo i desember. Jubileet feires med ti forestillinger i omtrent tjue land.

- En kraftprestasjon, sier Strømgren, og legger til: -Men det er noen plasser vi føler vi har gode venner. For store deler av teaterfolket i Norge er teaterfestivalen i Porsgrunn litt som å reise hjem til julaften.

 
 
 
 
På forsiden nå