Treholt-advokat Harald Stabell forutsetter at påtalemyndigheten begjærer gjenåpning av Treholt-saken etter at forfatterne av boken «Forfalskningen» har presentert en indisiekjede for påstått bevisfusk.

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, viser til at riksadvokat Tor-Aksel Busch var en av aktorene i saken. Han har nå gitt beskjed om at den andre Treholt-aktoren, førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, skal se på den nye utviklingen i saken sammen med statsadvokat Stein Vale.

- Det bør komme inn en setteriksadvokat til å vurdere dette. Innenfor rimelighetens grenser kan jeg ikke forstå at Busch kan behandle denne saken. Jeg ser ham som part i saken, en eklatant form for inhabilitet, sier Nordby.

Professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo sa til Bergens Tidende i 2006 at han mener Busch vil være inhabil ved en eventuell ny gjenåpning av saken. Da Aftenposten ringte ham i går, var han på reise i Frankrike og kjente ikke til bokens innhold, men viste til sine tidligere uttalelser.

- Anser oss habile

Aftenposten har forsøkt og få en kommentar fra riksadvokat Busch, men er henvist til førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, den andre av de to Treholt-aktorene.

- Busch har bedt meg gå inn i saken i en første fase sammen med statsadvokat Stein Vale. Både jeg og Busch anser oss som habile i denne første fasen. Nå skal vi først lese boken «Forfalskningen». Så får vi ta det derfra. Et første steg kan bli fototekniske undersøkelser, sier Qvigstad.

Han forteller at habiliteten til riksadvokat Busch har vært vurdert av Justisdepartementet i tidligere runder av Treholt-saken.

– Hele tiden går aktorer flere rettsrunder med saker de jobber med. Det må spesielle grunner til å bli inhabil, og det har ikke hittil vært aktuelt i Treholt-saken, sier Qvigstad.

Det stilles spørsmål om spiondømte Arne Treholt likevel bør få gjenopptatt saken sin, etter at et fotobevis kan være forfalsket. Foto: Solum, Stian Lysberg
- Inhabil: Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, mener riksadvokat Tor-Aksel Busch er inhabil når det skal avgjøres om Treholt får gjenopptatt saken sin, siden han var aktor da Treholt ble dømt. Foto: Bendiksby, Terje