Stjernemylder og lokale toppnavn

Stjernemusikere møter Trondheims egne topputøvere på Jazzfestivalen – som åpner med to sentrale bassister i norsk og internasjonal jazz.

Saken oppdateres.

Det er vår egen Bjørn Alterhaug og hans kvintett som har fått æren av å dra jazzfesten i gang i Dokkhuset mandag kl. 18. Gruppa består av noen av de fremste musikerne innen norsk jazz, alle med tilknytning til jazzlinja i Trondheim. Musikken er fundert i moderne jazz fra 1960-tallet, hovedsakelig med materiale skrevet av Alterhaug. Kvintetten har nylig vært i studio og spilt inn plate som kommer til høsten. Foruten bassisten består gruppa av John Pål Inderberg (baryton- og sopransaks), Frode Nymo (altsaks), Vigleik Storaas (piano) og trommis Erik Nylander.

Et av de desiderte toppnavnene i år er Dave Holland Quintet. Den internasjonale bassautoriteten Holland har spilt med mange av de aller største, som Miles Davis og Keith Jarrett, og har med seg et stjernelag bestående av Chris Potter (saksofon), Robin Eubanks (trombone), Steve Nelson (vibrafon) og Nate Smith (trommer). Dokkhuset mandag kl. 21.

Det er grunn til å tro at møtet mellom legenden Sonny Fortune og tre unge nordiske jazztalenter kommer til å bli et høydepunkt. Den syttiårige saksofongiganten har spilt med både Elvin Jones, McCoy Tyner og Miles Davis, og nevnes gjerne i samme åndedrag som Cannonball, Hawkins og Parker. Kompet består av pianist Erlend Slettevoll, bassist Torbjørn Zetterberg og Espen Aalberg på trommer, kjent fra grupper som Jonas Kullhammar Kvartett, The Core og Petter Wettre Kvartett. Sonny Fortune and The Scandinavian Miracle i Dokkhuset tirsdag kl. 21.

Kl. 14 samme dag vil Fortune fortelle om seg selv og sin karriere i Dokkhuset.

Kritikerroste Trondheim Jazzorkester er igjen aktiv, denne gangen med et bestillingsverk av Øyvind Brække. Den profilerte trombonisten har plukket ut en bandsammensetning som kan ta Trondheim Jazzorkester mot nye kunstneriske høyder. Medvirkende er blant andre Tore Brunborg, Eirik Hegdal, Hildegunn Øyseth, Per Zanussi og Siri Gjære. Dokkhuset onsdag kl. 20.

Svenske Viktoria Tolstoy er et av få kvinnelige navn på festivalen. Vokalstjernen erstatter Arturo Sandoval som dessverre måtte avlyse. Tolstoy har et bredt uttrykksregister og et repertoar som spenner fra jazz og klassisk til soul og R&B. Hun er oldebarn av den russiske forfatteren Leo Tolstoj, noe hun understreket med det nylig utgitte albumet «My russian soul». Dokkhuset torsdag kl. 20.

Saksofonist John Surman og trommis Jack DeJohnette er to av de aller største navnene på plakaten i år. Neste fredag kl. 21 blir det mulig å oppleve duoen sammen i Dokkhuset.

DeJohnette er også «special guest» i en trio med Vigleik Storaas og Palle Danielsson. Det er pianist og dobbel Spellemannspris-vinner Storaas som har initiert mestermøtet som setter et endelig punktum for festivalen i Dokkhuset neste lørdag kl. 22.

Ellers må vi nevne duokonserten med tangentmann Ståle Storløkken og tubaist Kristoffer LoCredo åpningsdagen, og trioen Lord Kelvin med blant andre Eirik Hegdal samme dag, samme sted.

Møtet mellom Trondheim Symfoniorkester og multiinstrumentalist Stian Carstensen kan også bli en opplevelse. Med seg har Carstensen instrumenter som banjo, trekkspill, pedal steel gitar og sekkepipe og vil sammen med TSO blant annet framføre sanger med temaer som lungemos, trekkspillpropaganda, fisk og sexleketøy. Dirigent for konserten i Olavshallen onsdag kl. 20. Dirigent er Mats Rondin.

Trondheim jazzfestival 1. til 6. juni. Mer info: jazzfest.no

 
 
 
På forsiden nå