Satt ut av Åge og Costello

Heldigvis så ikke Katzenjammer Elvis Costello blant publikum i Milwaukee. Men om de ser Åge på Frosta, DA blir de satt ut.

Saken oppdateres.

– Jeg er glad jeg ikke så ham mens vi spilte, da ville jeg ha blitt distrahert. Costello var veldig fornøyd og spilte etter oss, sier Marianne Sveen på en sprakende telefonlinje fra Chicago.

Det er ikke første gang en verdensstjerne tenner på bandet. Da de spilte i USA i mars var de invitert av selveste David Byrne. Han hadde kommet over Katzenjammer på nett og likte det han hørte, og inviterte dem likegodt til en festival som han var kurator for.

Som fjortiser på Roskilde

Sammen med resten av bandet har Sveen vært på en miniturné i USA og blant annet spilt på festivalen Summer Fest i Milwaukee. Det var der de hadde en nær-Costello-opplevelse. Det kan likevel ikke måle seg med konserten på Roskildefestivalen sist helg.

– Det er den beste konsertopplevelsen jeg har hatt. Det var utrolig spesielt. Lenge før vi gikk på scenen ropte folk navnet vårt så det runget i teltet. Vi er etter hvert blitt ganske rutinerte, men da hoppet vi opp og ned som fjortiser og skjønte ikke at vi hadde spilt før etterpå, sier Sveen.

Fredag skal Katzenjammer spille på nok en festival, om enn i noe mindre målestokk. Sammen med blant andre Sivert Høyem, Åge Aleksandersen, Ulf Risnes og Stage Dolls topper de plakaten på Frostafestivalen. Og 1. august er de igjen tilbake i Trøndelag der de skal dele scene med Ingrid Olava på Olavsfestdagenes superlørdag.

Grevling i trompeten

Sveen forteller at bandet har fått et nært, og litt humoristisk, forhold til Trøndelag.

– Vi har en intern humor på ordet «martnan». Vi spilte på martnan et år, det blåste, var forferdelig kaldt og jeg hadde en kjempegrevling i trompeten. Vi har spilt mange ganger i Trondheim og vi skal be lydmannen vår om å legge an skikkelig bart. Jeg tror han har begynt å spare allerede.

Siden 2005 har Oslo-bandet spredt sin sprudlende blanding av alt fra bluegrass til tivoli-, sigøyner- og popmusikk – spilt på til dels snurrige instrumenter som bassbalalaikaen (og maskoten) Bjørge. Men det var først i fjor høst da gruppa slapp debuten «Le pop» at Katzenjammer ble et band for flere enn kjennerne.

Etter det er det blitt mer turnering, noe som har gått hardt utover de fjorten instrumentene jentene har med seg.

Kanskje kommer Åge

– På flyturen til USA fikk hi string-gitaren min en stor sprekk, banjoen har mistet noen skruer og trekkspillet er kranglete. Bjørge begynner også å bli sliten. Ingen av instrumentene er verdifulle, men de har stor affeksjonsverdi, sier Sveen, som forsikrer at suksessen ikke har gått dem til hodet.

– Hvem har vel ikke ambisjoner om å bli et stort band også internasjonalt? Jeg tar meg selv i få euforiske øyeblikk. I dag var jeg ute og gikk i gatene i Chicago og tenkte: «vips så er jeg her». Det er bare et par år siden jeg jobbet som sykepleier. Jeg håper og tror at medgangen ikke gjør noe med oss som mennesker.

Marianne Sveen gleder seg til å spille på Frosta fredag, bare ikke Åge Aleksandersen kommer.

– Vi leverer en like bra konsert uansett hvor vi er, men det gjør noe med deg hvis Elvis Costello eller Åge Aleksandersen står og ser på.

TID OG STED: Frostafestivalen torsdag til lørdag. Torsdag: Åge og Sambandet, Vømmølgutan m.m. Fullstendig program.

Se «A bar in Amsterdam»:

 
 
På forsiden nå